Європарламент схвалив реформу законодавства про притулок

Європарламент підтримав реформу законодавства про надання притулку в ЄС

Європейський парламент ухвалив остаточне рішення щодо великої реформи законодавства про надання притулку в Європейському Союзі.

Пакет законів серед іншого передбачає прискорення процедур щодо шукачів притулку на зовнішніх кордонах. Осіб, які мають незначні шанси отримати дозвіл залишитися в ЄС, депортуватимуть швидше, а відповідні рішення ухвалюватимуть вже на кордоні.

Реформа посилює й правила для мігрантів з відносно безпечних країн. Вона має обмежити нелегальну імміграцію в ЄС і послабити навантаження на Італію, Грецію та інші країни, до яких спрямовується основний потік нелегалів.

Однією зі складових реформи є механізм солідарності щодо розподілу прохачів притулку серед країн ЄС. Це означає, що в разі їхньої надмірної кількості в перших країнах в'їзду - Італії, Греції, Іспанії, Кіпрі, Мальті - мігрантів зобов'язані приймати за системою квот інші країни Євросоюзу. Якщо якісь країни відмовляються приймати біженців, вони зможуть надати фінансову допомогу. Крім того, врегульовується порядок дій у випадках різкого посилення імміграційних потоків.

Голова Європарламенту Роберта Мецола каже, що схвалені зміни дотримуються "балансу між солідарністю та відповідальністю".

"Ми створили надійну законодавчу базу для вирішення проблем міграції та надання притулку в ЄС. На її створення знадобилося понад 10 років. Але ми дотримали свого слова", - написала вона в соціальній мережі X.

Після схвалення Європарламентом реформу ще має затвердити Рада ЄС, після чого країни Євросоюзу будуть зобов'язані протягом двох років привести у відповідність свої національні законодавства.

Джерело: DW