Євросоюз працює над пактом про притулок і міграцію: що зміниться для біженців

Євросоюз схвалив угоду про притулок і міграцію

Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив попередню угоду щодо системи притулку і міграції в Європейському союзі. Ці правила покращать європейську систему та змінять спосіб вирішення питань міграції та притулку. Держсекретар з питань притулку та міграції Бельгії Ніколь де Моор підтвердила важливість цієї угоди.

«Держави-члени підтвердили свою відданість покращенню європейської системи притулку та міграції. Ці нові правила зроблять європейську систему притулку більш ефективною та підвищать солідарність між державами-членами. Ця угода докорінно змінить те, як ми вирішуємо питання міграції та надання притулку», - сказала держсекретар.

Угода включає в себе п'ять законів, які реформують систему притулку та міграції ЄС. Це оновлена база даних відбитків пальців, посилення контролю на кордонах, загальна процедура притулку для всіх держав ЄС, нові правила щодо розгляду заяв про притулок та вирішення кризових ситуацій у цій сфері.

Три додаткових закони про притулок та міграцію вже погодила Рада ЄС та Європарламент у 2022 році. Ці закони охоплюють умови прийому, кваліфікацію мігрантів та їхнє розселення в Євросоюзі. Вони тепер повинні пройти остаточне схвалення Європарламенту та Ради ЄС.

Реформа міграційного законодавства та політики притулку включає посилення контролю за нелегальними мігрантами, механізми реагування на кризові ситуації та принцип солідарності між державами-членами. Країни, які не мають великого припливу біженців, повинні вибирати між участю у програмі перерозподілу та виплатою внесків за відмову це зробити. Це правило буде діяти навіть у надзвичайних обставинах.