Фаріон розповіла про свою «співпрацю» з комуністичним режимом

Ірина Фаріон розповіла про свою "співпрацю" з комуністичним режимом

У інтерв'ю "Українським новинам" Ірина Фаріон розповіла, що протягом 1 року була членом комуністичної партії і співпрацювала з нею. Вона також зазначила, що це не є проблемою, оскільки багато відомих осіб мали комуністичне минуле.

Було комуністичне минуле у видатного Миколи Руденка, який був секретарем партійного комітету київської організації, а потім розвалював цю київську організацію і відсидів за це понад 10 років

Фаріон зазначила, що про комуністичне минуле можна говорити, коли це супроводжується діями. Вона запитує, які дії вона виконувала як член комуністичної партії протягом року. Вона стверджує, що вона не виконувала жодних дій, а її метою було знищити партію зсередини.

Фаріон розповіла, що в студентські роки вона створила Товариство української мови на своїй кафедрі та організувала студентів 1 курсу. Вони видавали газету, присвячену Василеві Стусу. Це призвело до гострої критики з боку партійної групи, тому Фаріон рішуче залишила цю кафедру. Вона пізніше народила дитину і повернулася на роботу, але кинула свій партквиток в обличчя секретарю парторганізації.

Чому всіх так турбує, що Ірина Фаріон 1 рік була членом комуністичної партії?», - каже Фаріон.

Пізніше Фаріон разом з "свободівцями" зареєструвала закон про скасування комуністичної партії, який було прийнято завдяки їх присутності в парламенті.

Фаріон також заявила, що виборецьство в 2014 та 2019 роках привело до повернення країни до колоніального минулого та великої війни. Вона зазначила, що політикам не вистачило волі проголосувати за закони про люстрацію, демонополізацію та українську мову.

Фаріон також нагадала, що ідея "розвалювати" комуністичну партію була її вчителя Теофіла Івановича Комаринця, який був секретарем парторганізації. Вони разом зробили цю справу, але пізніше Комаринця не стало. Це спричинило зміни в кар'єрі Фаріон, оскільки вона перейшла працювати до іншого університету.

Служба безпеки України очікує на результати експертиз висловлювань та публікацій Ірини Фаріон. Вона також програла у суді першої інстанції, але подала апеляцію.