Forbes: Україна вдарила Himars по Росії вже за кілька годин після дозволу США

Українська артилерія в дії
Українська артилерія в дії

Українська армія обстріляла російське місто Білгород

У п'ятницю Збройні Сили України отримали дозвіл від Білого дому на обстріл території РФ. Згодом українська армія спрямувала ракетні системи Himars на російське місто Білгород. Про це повідомляє Forbes.

Президент Володимир Зеленський, практично перед атакою, зазначив: "Це необхідний крок, який допоможе нам краще захистити Україну від російського терору і спроб розпочати війну".

Російські ЗМІ зафіксували звуки повітряної тривоги та початок обстрілу, коли українські ракети атакували Білгород. За даними російських ЗМІ, було знищено 14 ракет.

Наразі невідомо, яка шкода була завдана атакою та що важливіше - яка шкода була завдана військовій інфраструктурі. Однак, на думку Forbes, мета українських військ очевидна. Білгород та прилеглі міста є базами для операцій північного угруповання російської армії, яке здійснює атаки на українські прикордонні міста з 10 травня.

За три тижні інтенсивних боїв угруповання з РФ зуміло захопити ланцюг прикордонних сіл і перетворити місто Вовчанськ на поле бою. Але швидка реакція українських підрозділів зупинила ворога, зокрема 36-та бригада морської піхоти, 71-та єгерська бригада та 82-га десантно-штурмова бригада.

В ході збройних конфліктів значення Білгорода тільки зростало. У лікарнях району було стільки постраждалих росіян, що місцева система охорони здоров'я майже зазнала краху.

Крім того, є підозри, що російські загарбники готуються до нового нападу. Рух військ був зафіксований у містах Грайворон, Борисівка та Пролетарський, розташованих кілька кілометрів на захід від Білгорода.

Українська армія успішно атакувала Білгород, таким чином, уникнувши прямого зіткнення з російськими військами у Вовчанську.

Нагадаємо, що в суботу, 1 червня, у Білгороді сталося багато неспокою. Місцеві жителі повідомляли про вибухи та дії протиповітряної оборони. За даними голови області В'ячеслава Гладкова, під час атаки було обстріляне село Муром Шебекинського міського округу. Немає повідомлень про постраждалих.

Раніше, в п'ятницю, 31 травня, державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно заявив, що президент США Джо Байден дав дозвіл Україні використовувати американську зброю для ударів по військовим цілям на території РФ.

Читайте також