Глава Мінфіну США закликала знайти спосіб передати Україні заморожені активи РФ

Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала найбільші країни з розвиненою економікою знайти спосіб використати заморожені російські активи, щоб допомогти посилити захист України та забезпечити її довгострокову реконструкцію після війни.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Я вважаю, що існують вагомі міжнародні правові, економічні та моральні підстави для просування вперед", - йдеться у заяві Єллен, підготовленій перед зустріччю фінансових керівників G20, яка пройде у Сан-Паулу, Бразилія.

Глава Мінфіну США зазначила, що такі заходи могли стати вирішальною відповіддю на "безпрецедентну загрозу глобальній стабільності Росії".

Єллен вважає, що це ясно показало б, що Росія перемогти шляхом затягування війни не зможе, і спонукало б країну-агресора сідати за стіл переговорів і домовлятися з Україною про справедливий світ.

Видання пише, що коментарі глави американського Мінфіну прозвучали на тлі обговорень питання заморожених активів РФ країнами "Великої сімки".

Відомо, що ЄС, країни G7 та Австралія заморозили російських активів на суму близько 282 млрд доларів у вигляді цінних паперів та готівки. Усі сторони погоджуються, що ці кошти мають залишатися недоступними Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але вони розходяться у думках щодо законності повного арешту цих активів.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ повідомили, що конфіскація заморожених активів РФ не суперечить міжнародному праву.