Гнучкий курс валют та високі депозитні ставки: НБУ поділився планами

монети та банкноти на тлі діаграми
монети та банкноти на тлі діаграми

Рада Національного банку України прийняла основні принципи грошово-кредитної політики, спрямовані на те, щоб знизити інфляцію до 5% протягом наступних трьох років.

За даними НБУ, такий підхід відрізняється від попереднього режиму інфляційного таргетування, який діяв до початку війни. У той час період повернення інфляції до цілі становив 9-18 місяців. Зараз НБУ використовує більш гнучкий підхід і, коли економіка стабілізується, повернеться до попереднього режиму.

Регулятор також працюватиме над збільшенням ефективності каналів монетарної трансмісії для зміцнення ролі облікової ставки як інструменту монетарної політики. Для досягнення цієї мети НБУ буде зменшувати економічну невизначеність, підтримувати довіру до гривні та поступово послаблювати валютні обмеження.

Нацбанк буде продовжувати зберігати гнучкий обмінний курс, поки не повернеться до повної гнучкості, а також підтримувати високі процентні ставки на гривневі депозити, щоб захистити доходи населення від інфляції. Це також допоможе знизити ризики на валютному ринку та стабілізувати інфляційні очікування.

Читайте також