Головний санітарний лікар розповів про якість води у Києві та підготовку до можливого забруднення

Головний санітарний лікар про якість води у Києві
Головний санітарний лікар про якість води у Києві

Якість питної води у Києві: стан і підготовка до можливого забруднення

Головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак розповів про якість питної води у Києві і як водоканал готується до можливого забруднення.

Про це він повідомив під час прес-конференції у медіацентрі "Україна-Укрінформ", повідомляє "Хвиля".

Чумак запевнив, що якість води у централізованому водопостачанні столиці за всіма показниками поки що в нормі. Центр проводить моніторинг якості водопровідної води та поверхневих водойм.

"Централізоване водопостачання за всіма показниками відповідає як санітарно-хімічним, так і бактеріологічним нормам", - наголосив головний санітарний лікар столиці.

У поверхневих водоймах спостерігаються незначні відхилення - підвищений рівень марганцю. Проте Чумак підкреслив, що це природна ситуація для цих місць відбору.

Вода в Киеве, отклбчение воды, ремонтные работы

Він пояснив, що такі ж високі температури спостерігалися і раніше за цей же сезон, якщо подивитися на матеріали попередніх років.

Крім того, Чумак зазначив, що на сьогоднішній день Центр контролю та профілактики хвороб не отримав жодних скарг щодо погіршення якості питної води та отруєнь.

За словами генерального директора "Київводоканалу" Олега Лисюка, підприємство готове до будь-якого розвитку подій.

"Коли приймали рішення, яким чином можна видаляти запахи, ми консультувалися з колегами з берлінського та гамбурзького водоканалів, а також з Інститутом Марзєєва. Активоване вугілля дуже добре бореться із запахами, а також сприятливо впливає на водопідготовку... Ми вийшли на міжнародних партнерів, UNICEF допоміг нам (знайти активоване вугілля - ред.). Зараз ми будемо забезпечені ним у повному обсязі", - розповів він.

Kиївводоканал вже створив та протестував дозувальну установку для застосування активованого вугілля. Планується створювати 1% суміш активованого вугілля із водою. Цю суміш вводитимуть у певну точку водопідготовки, яку виберуть після експериментів для досягнення найкращого ефекту. Активоване вугілля повинне перебувати у воді принаймні 20 хвилин до початку процесів знезараження та коагуляції.

"Це відбуватиметься на водозаборі, а потім водоспорудами сирої води (пульпа - ред.) буде поставлятися на помпову станцію для водопідготовки", - додав Лисюк.

Водопостачання у Києві перебуває під контролем, і ніякі скарги на якість питної води чи отруєння не зафіксовані. Крім того, підприємство готове до будь-яких ситуацій та має плани щодо забезпечення чистої води мешканцям столиці.

Читайте також