Гутерріш заявив, що не захищає ХАМАС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що його слова про напади терористів ХАМАС на Ізраїль були неправильно зрозуміті.

Під час засідання Радбезу ООН він зазначив, що напади ХАМАС на Ізраїль «не відбувалися на порожньому місці» і ще додав, що палестинський народ страждав від окупації уже протягом 56 років.

«Я шокований неправильним сприйняттям моїх заяв учора на засіданні Ради безпеки - з них здається, що я виправдовував терористичні акти ХАМАС. Це зовсім не так. Навпаки», - заявив він.

Гутерріш засудив дії ХАМАСу та наголосив, що «ніщо не може виправдати умисне вбивство, поранення або викрадення мирних громадян, а також обстріл цивільних об’єктів ракетами».

Він визнав, що палестинський народ має причини для незадоволення, але це не виправдовує дії ХАМАСу.

7 жовтня бойовники ХАМАС влаштували масовий ракетний обстріл Ізраїлю і під прикриттям цього нападу прорвалися до прикордонних міст, де здійснювали насильство, катування, викрадання та грабежі місцевих мешканців. Понад 20 громадян України стали жертвами цих нападів.

Армія Ізраїлю розпочала заборонивши удари по штаб-квартирах ХАМАС. Але бойовники використовують мирних жителів як живий щит, тому у зоні бомбардування в Газі гинуть також невинні палестинці.