Індексація у березні 2024 року: чого ми ще не знаємо про пенсійні зміни

Індексація пенсії у 2024 році
Індексація пенсії у 2024 році

Експерт: індексація пенсій має неочевидні аспекти

Сергій Коробкін, експерт із пенсійної політики, звернув увагу на деталі індексації пенсій, яка відбудеться 1 березня.

Ветеранам війни приховують справжній розмір пенсійного збільшення. Відмінність 7,96% від 8% або 7,9% може вплинути на їх доходи.

За словами експерта, для розрахунку пенсійного збільшення потрібно перемножити базовий розмір пенсії на коефіцієнт 1,0796. Цей коефіцієнт також застосовується до пенсій військовослужбовців та інвалідів.

ПФУ, Пенсионный фонд Украины, доходы, расходы

Коробкін зазначив, що остання постанова уряду внесла зміни та скасувала попередні рішення, зокрема щодо грошової допомоги ветеранам війни за постановою №656 від 2010 року.

Розмір цих виплат був залежний від прожиткового мінімуму, але тепер встановлено фіксовані суми для різних категорій ветеранів.

Таким чином, незалежно від збільшення прожиткового мінімуму, виплати ветеранам залишаться незмінними.

Експерт наголосив, що такі заходи вживалися й раніше, але закон про статус ветеранів війни, прийнятий 1993 року, зараз поширюється і на сучасних учасників бойових дій.

Це призводить до збільшення кількості пільговиків та, відповідно, навантаження на бюджет. Завдяки новій постанові, уряд намагається обмежити витрати і уникнути автоматичного зростання виплат ветеранам в майбутньому.

Нагадаємо, ПФУ закінчив фінансування пенсій за лютий.

Читайте також