Інвестиції у водневі проєкти прискорюються – МЕА

Інвестиції в водневі проєкти приймають оберт
Інвестиції в водневі проєкти приймають оберт

За останні 12 місяців інвестиційні рішення щодо водневих проєктів подвоїлися. Китай є лідером у цій галузі, але потужність і попит залишаються низькими через невизначеність. Про це повідомило Міжнародне енергетичне агентство.

За інвестиційними рішеннями передбачається п'ятикратне збільшення виробництва водню з низьким рівнем викидів до 2030 року. Протягом останнього року 40% таких рішень належать до Китаю, що перевершує швидкість росту сонячної енергетики. Проте, попит на водень становить лише чверть від загального обсягу виробництва, що несприятливо впливає на досягнення кліматичних цілей.

Більшість водневих проєктів знаходиться на початкових стадіях, існують загрози через невизначеність попиту, фінансові труднощі, затримки стимулювання, регуляторну невизначеність, проблеми з ліцензуванням та проблеми з експлуатацією. "Політики та розробники повинні розглянути інструменти для створення попиту, а також знизити витрати та забезпечити чіткі правила, що сприятимуть подальшим інвестиціям у цей сектор", - заявив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства.

Заявлено, що світовий попит на водень може зрости до 3 млн тонн до 2024 року, переважно у нафтопереробній та хімічній промисловості. Але це пов'язано з економічними тенденціями, а не з успішною політикою. Зараз попит на водень головним чином задовольняється шляхом використання копалин, в той час як водень вироблений з низькими викидами ще не відіграє значну роль.

Проблемою залишається високий тиск на технологію та витрати на виробництво вантажівок. Виробництво електролізерів ускладнює вища ціна та обмежене постачання, а зниження витрат залежить від технологічного розвитку та досягнення ефекту масштабу.

Читайте також