Кабмін проведе конкурс на будівництво нових електростанцій

Кабмін проводить конкурс на електростанції
Кабмін проводить конкурс на електростанції

У Кабінеті міністрів було прийнято рішення про проведення конкурсу на будівництво нової генеруючої потужності.

За інформацією Міністерства енергетики, затверджено Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року та план заходів щодо його виконання.

Згідно з планом, у 2030 році частка ВДЕ в загальному споживанні енергії становитиме 27%, зокрема 33% у системах тепло- та холодопостачання, 29% у виробництві електроенергії та 17% у транспортному секторі.

Також було встановлено додаткову щорічну квоту підтримки для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, на 2024 рік. Крім того, було затверджено графік проведення пілотних аукціонів для розподілу цієї квоти на 2024 рік.

Аукціони для розподілу квоти є найпоширенішим механізмом стимулювання розвитку ВДЕ на конкурентних засадах.

Згідно з рішенням уряду, додаткову щорічну квоту підтримки визначили у розмірі 110 МВт, включаючи 11 МВт від СЕС, 88 МВт від ВЕС та 11 МВт від інших видів альтернативних джерел енергії.

Також було затверджено умови проведення конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом. Це дозволить збільшити обсяги генерації в енергосистемі і подальший її розвиток.

В рамках конкурсу будуть будуватись об'єкти з потужністю від 5 МВт до 80 МВт, загальна потужність конкурсу складатиме 700 МВт. Такі об'єкти повинні бути готові до введення в експлуатацію до кінця 2027 року.

Читайте також