Кандидат на посаду судді Конституційного суду оконфузився з питанням про Конституцію

Співбесіда з кандидатами на посаду судді Конституційного Суду

4 березня Дорадча група експертів (ДГЕ) провела співбесіди з п'ятьма кандидатами на посаду судді Конституційного Суду України для оцінки їхніх високих моральних якостей. Один з кандидатів не зміг правильно відповісти на запитання про дату прийняття Конституції України.

Серед кандидатів, з якими провели співбесіду, був Андрейчук Любомир Вікторович, суддя Господарського суду Закарпатської області. Він помилився, назвавши 1991 рік, тоді як Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року.

Відповідно до Методології ДГЕ, на етапі співбесіди з кандидатами проводяться оцінювання їхніх моральних якостей. Після цього, протягом 15 днів кандидати будуть оцінені за високими моральними критеріями. На підсумок вони отримають від ДГЕ оцінку "відповідає" або "не відповідає".

Також відзначимо, що виконувачу обов'язків судді Конституційного Суду України Сергію Головатому було складено протокол про адміністративне правопорушення, і його можуть звільнити з посади. Національне агентство з питань запобігання корупції зазначає, що він ухвалив рішення в конфлікті інтересів, про який не повідомив згідно з вимогами.

Хоча судді Конституційного Суду не розглядали справи з державною таємницею у 2020-2022 роках, вони все ж отримали додаткові доплати.