Колаборант з Закарпаття допомагав росіянам виготовляти зброю

Служба безпеки України розкрила справу про незаконну допомогу росіянам у виробництві високотехнологічного обладнання для військових кораблів. Основним зловмисником виявився місцевий підприємець, який постачав вогнетривку сировину для виплавки сталі та виробництва радіолокаційних комплексів суден російського флоту.

Фігурант здійснював поставки сировини через країни Європейського Союзу, прикидаючись замовником з Близького Сходу. Але насправді продукція потрапляла до російських покупців через Білорусь і на тимчасово окуповані території України. Він використовував для цього вантажівки свого автотранспортного підприємства в ЄС.

Разом з тим, декілька партій сировини було поставлено на суму понад 12 млн гривень. Один з отримувачів - Новолипецький металургійний комбінат, який використовував її для виробництва сталі і постачав її російським підприємствам оборонного сектору. Ця сталь використовується в електротехнічному обладнанні для військових потреб, зокрема для систем керування вогнем корабельної артилерії.

Під час обшуків у офісних приміщеннях зловмисника була знайдена фінансово-господарська документація, що підтверджує його злочинну діяльність. Проте, наразі він переховується за кордоном, уникаючи відповідальності.

У Закарпатті також було затримано депутата обласної ради, який займався рекетом. З'ясувалося, що він є кумом колишнього народного депутата Віктора Медведчука. Також, вже літом, суд ухвалив рішення про розшук антиукраїнської пропагандистки з Закарпаття, яка зараз переховується у Російській Федерації.