Кордони РФ перестали бути недоторканними після повномасштабного вторгнення в Україну - ЗМІ

РФ вторглась в Україну - ЗМІ
РФ вторглась в Україну - ЗМІ

Аналітик Bloomberg Марк Чемпіон зазначив, що після тижня військових дій у Курській області, під час яких Збройні Сили України оволоділи тисячею квадратних кілометрів території, цілі цієї операції ще залишаються загадкою, навіть для російських офіційних осіб. Він вважає, що в України може бути багато мотивів, проте успіх операції залежатиме від розвитку подій.

"Може пройти кілька тижнів або місяців, перш ніж ми дізнаємося, чи це був удалий, але ризикований маневр, що змінив хід війни... або ж це катастрофа, яка витягла тисячі досвідчених українських солдатів з напружених оборонних ліній, тільки щоб витратити їх на марнославний проєкт", - пише він.

Аналітик думає, що така операція мала б відбутися в рамках російсько-українського конфлікту. Її несподіванками є лише те, що вона сталася так пізно - через два з половиною роки після початку вторгнення. За його словами, причиною цього стало обмеження, яке Захід наклав на українську армію, забороняючи їй використовувати озброєння своїх партнерів за межами міжнародно визнаних кордонів Росії. Проте, після вторгнення російських військ, ці обмеження зникли.

"Росія не почувається провинною, використовуючи іранські та північнокорейські ракети і снаряди, а також свої власні, в Україні з території Росії. І немає жодних підстав, чому вона має бути захищеною від ударів у відповідь", - наголошує автор. - "Це був вибір Путіна, а не Зеленського чи НАТО, перетворити російську територію на зону військових дій".

У США все ще забороняють Збройним Силам України використовувати свої дальнобійні ракети для ударів по Росії. Проте Чемпіон вважає, що настав час прийняти відповідне рішення, оскільки Україна без цього вже атакує російські цілі на їх власній території за допомогою безпілотників. Це питання набуває особливої ваги в контексті потенційного розпочаття мирних переговорів.

"Неможливо серйозно стверджувати, що Україна має намір захопити і анексувати будь-яку частину Росії. Тому втримання недавно здобутої смуги прикордонної території до можливих мирних переговорів було б вельми складним завданням", - зазначає він. - "Однак найшвидший спосіб змусити Путіна сісти за переговірний стіл для укладення мирного договору - це продемонструвати, що Росія не буде надійно захищена, поки вона продовжує свою агресію".

Джерело: ZN.UA

Читайте також