Країни ЄС вимагають більшої прозорості щодо імпорту російського газу

Країни ЄС вимагають більшої прозорості імпорту газу
Країни ЄС вимагають більшої прозорості імпорту газу

Група країн ЄС, зокрема Франція та країни Балтії, просить Європейську комісію зміцнити правила звітності щодо імпорту російського СПГ.

В червні ЄС прийняло 14-й пакет санкцій, який передбачав заборону на перевалку російського скрапленого природного газу (СПГ) у своїх портових зонах. Однак імпорт російського СПГ до ЄС не був заборонений, а деякі країни все ще отримують російський природний газ через Україну та Туреччину.

Недавно імпорт російського СПГ до Бельгії та Нідерландів збільшився, оскільки саме там раніше відбувалася більшість перевалок. Бельгія вимагає жорсткіші заходи у цьому питанні.

"Ми вважаємо важливим забезпечити повну прозорість щодо імпорту російського природного газу та пролити світло на особистості постачальників природного газу, які імпортують російський СПГ", - йдеться у документі.

Країни також бажають, щоб комісія посилила "зобов'язання звітності щодо операцій розвантаження російського СПГ", оскільки публічні дані не дають "повної картини".

Пакет санкцій має перехідний період до березня, і члени ЄС хочуть, щоб комісія запропонувала жорсткіші правила звітності до цього часу. Зокрема, вони вимагають, щоб оператори сховищ СПГ надавали інформацію про частку російського СПГ у перезавантажених вантажах та моніторили походження СПГ.

Документ підписали Литва, Австрія, Чехія, Фінляндія, Естонія, Латвія, Люксембург та Швеція.

Читайте також