Країни G7 планують закликати Китай припинити підтримку Росії - ЗМІ

Країни G7 закликають Китай припинити підтримку Росії
Країни G7 закликають Китай припинити підтримку Росії

Лідери G7 закликатимуть Китай припинити підтримку Росії у війні проти України

За проектом заяви, з яким ознайомилось агентство Bloomberg, лідери країн G7 планують закликати Китай припинити підтримку Росії у війні проти України.

"Постійна підтримка Китаєм російської оборонно-промислової бази має значні й широкомасштабні наслідки для безпеки", - йдеться в проекті спільної заяви, яка ще може змінитися до того, як її узгодять лідери на саміті в Італії.

Очікується, що G7 та Європейський Союз введуть нові санкції найближчими днями, щоб боротися з обходом санкцій.

Серед обговорюваних заходів - розширення санкційних списків компаній, спрямованість на банки в третіх країнах, посилення перевірок дочірніх фірм і субпідрядників компаній за кордоном, а також збільшення обмежень на імпорт товарів західних брендів до Росії.

G7 також закликатиме Китай змусити Росію вивести війська з України та підтримувати справедливий мир.

Після вторгнення РФ в Україну, Москва та Пекін зблизилися, але Китай не засудив Росію за війну і став дипломатичною та економічною опорою для неї.

Китай збільшив продажі своїх технологій Росії, які використовуються для виробництва озброєння, у тому числі ракет, танків та літаків, - зазначається у тексті.

Заява G7 також відобразить торговельні проблеми між країнами групи та Китаєм, зокрема, викривлення на ринку та надмірні потужності в різних секторах.

Лідери G7 підтвердять свої зусилля у зменшенні залежності від Китаю, але не мають наміру розривати відносини з Пекіном.

"Ми не намагаємося завдати шкоди Китаю або завадити його економічному розвитку, адже розвиток Китаю, який гратиме за міжнародними правилами, буде представляти глобальний інтерес", - зазначається в проекті заяви.

Обговорення відбувається на тлі зростання торговельних напружень між Заходом і Китаєм. ЄС планує ввести тарифи на китайські електромобілі, а Китай, як очікується, відповість на це кроками.

Джерело: ZN.UA

Читайте також