Країни НАТО ще не досягли згоди щодо плану фінансування України на 40 млрд євро на рік, - Столтенберг

План фінансування України на 40 млрд євро
План фінансування України на 40 млрд євро

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в Брюсселі повідомив, що країни-члени Альянсу не змогли узгодити план фінансування України. Замість запропонованих 40 млрд євро на рік, міністри оборони домовились продовжувати роботу над цим питанням до саміту НАТО у Вашингтоні.

Зокрема, Столтенберг заявив, що необхідно узгодити вступ України до саміту у Вашингтоні і обсяг довгострокової фінансової допомоги. Також, Альянс візьме на себе координацію поставок зброї та тренувань для ЗСУ.

Щодо розташування штабу координування допомоги Україні, планується розмістити його у Вісбадені на півдні Німеччини, де вже є американська військова база. Крім того, будуть створені логістичні вузли на Сході Альянсу.

Раніше з'явилася інформація про те, що Столтенберг відмовився від планів створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні через протидію деяких членів Альянсу. Тому він запропонував зобов'язати країни-члени витрачати щонайменше 40 млрд євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для України.

Також, Столтенберг прокоментував вимоги Путіна про переговори з Україною щодо миру.

Читайте також