Хто такий devops інженер: усе про професію девопс інженера

Сучасні технології швидко розвиваються і також швидко з'являються нові професії. Деякі з них навіть можуть бути і не новими, але маловідомими для працівників. Наприклад, не так багато професіоналів знають, хто такий devops інженер. Тим часом така спеціальність передбачає і високу заробітну плату. 

Професія цікава й тим, що дає багато можливостей. Тому варто дізнатися, хто такий devops інженер і чим він займається. Тобто мало дізнатися, хто це, а й що робить такий професіонал. Після цього можна дізнатися і про його заробітки. 

Хто такий девопс інженер?

Почнемо з того, хто такі devops інженери. DevOps інженер — це фахівець, який поєднує в собі обов'язки розробника програмного забезпечення (Dev) і системного адміністратора (Ops). Основне завдання DevOps інженера полягає в автоматизації процесів розробки, тестування, розгортання та обслуговування програмного забезпечення з метою збільшення швидкості розробки, якості продукту та надійності інфраструктури.

На перший погляд, досить складно зрозуміти, devops інженер хто це і чим йому доведеться займатися на постійній основі. Саме тому варто трохи приділити уваги і звідки, яким чином прийшла ця професія. 

хто такий devops інженер

Професія DevOps інженера виникла у відповідь на прискорення та покращення процесів розробки програмного забезпечення. Тобто спочатку активно розвивалися сучасні технології, а вже потім з'явилася подібна робота. Традиційно розробники програмного забезпечення та системні адміністратори в організаціях працювали окремо, що призводило до так званого "ефекту стінки", коли розробники створювали програмне забезпечення, яке потім передавали адміністраторам для розгортання та підтримки. Цей процес міг бути повільним і схильним до помилок через невідповідність середовищ розробки і виробництва, а також відсутність автоматизації. Так мало-помалу, девопс інженер хто це, стало відповіддю на багато спірних питань. 

Загалом, DevOps інженери з'явилися як фахівці, здатні полегшити весь процес, об'єднуючи в собі знання і навички розробки та операційного обслуговування. Вони працюють над автоматизацією процесів з використанням інструментів для конфігурації, розгортання та моніторингу програмного забезпечення, а також над створенням спільних методологій роботи для розробників та адміністраторів. 

Сьогодні така професія досить швидко змінюється. DevOps інженери все ще допомагають прискорити доставку програмного забезпечення, поліпшити якість продукту і забезпечити надійність інфраструктури, але їхні обов'язки можуть досить швидко змінюватися. 

Що робить devops інженер?

DevOps інженер виконує низку завдань, спрямованих на автоматизацію процесів розробки, тестування, розгортання та обслуговування програмного забезпечення. Це і є своєрідний кістяк обов'язків такого професіонала. При цьому завдання можуть змінюватися, все залежить від компанії, де працює такий фахівець. 

Ось деякі з основних обов'язків DevOps інженера:

  1. Автоматизація процесу. DevOps інженери створюють інфраструктуру для автоматичного розгортання додатків і сервісів. Це охоплює налаштування середовища розробки, тестування і виробництва з використанням інструментів для конфігурації (наприклад, Ansible, Puppet і Chef, а також платформ, як-от Kubernetes).

  2. DevOps інженери створюють і підтримують інфраструктуру для контролю версій і реалізують практики безперервної інтеграції та безперервної доставки (CI/CD). Вони налаштовують інструменти для автоматичної збірки, тестування і розгортання коду (Jenkins, GitLab CI/CD або CircleCI). Цей процес один із найважливіших і досить складних.

  3. Моніторинг. DevOps інженери налаштовують інфраструктуру моніторингу та логування для відстеження продуктивності та доступності застосунків та інфраструктури. Ще один важливий і витратний процес, але він повністю лягає на такого професіонала. 

  4. DevOps інженери приділяють увагу аспектам безпеки під час розробки та розгортання застосунків. Вони реалізують практики безпечної конфігурації, моніторингу загроз і управління доступом.

  5. DevOps інженери працюють із розробниками, тестувальниками, системними адміністраторами та іншими учасниками команди для забезпечення безперебійної роботи процесів розроблення та доставки програмного забезпечення. У цьому випадку правильна комунікація стає запорукою хороших результатів.

Це лише загальні напрямки діяльності DevOps інженера. Але навіть виходячи з цих вимог стає очевидним, як складно і довго потрібно "входити" в професію. 

Як вивчитися на devops інженера: усі складні шляхи для навчання та отримання практики

Щоб стати DevOps інженером, знадобляться знання одразу з кількох сфер, унікальні навички та багато досвіду в галузі розробки програмного забезпечення, системного адміністрування та автоматизації процесів. У разі отримання такої професії, вчитися доведеться буквально завжди. Адже сфера досить швидко змінюється, а стежити за трендами і новинками доведеться. 

devops інженер хто це

Загалом, що точно доведеться зробити, щоб отримати першу роботу в цій сфері:

  1. Вивчіть основи програмування. Це база для такого працівника. Почніть з освоєння основних мов програмування, як-от Python, Bash, Ruby, що широко використовуються в автоматизації завдань і написанні скриптів. Без цієї бази навіть немає сенсу далі шукати роботу. 

  2. Отримайте знання в галузі системного адміністрування. Далі обов'язково ознайомтеся з операційними системами Linux і Windows, налаштуванням мереж, віртуалізацією та хмарними сервісами, такими як AWS, Azure або Google Cloud Platform. Це також своєрідна й обов'язкова база. 

  3. Вивчіть інструменти DevOps. Ознайомтеся з популярними інструментами DevOps (Docker, Kubernetes, Ansible, Terraform, Jenkins, Git). У цьому випадку потрібно намагатися на автоматизацію їхньої роботи. 

  4. Уже після цього можна починати практикуватися. Створюйте власні проєкти або приєднуйтесь до відкритих проєктів, щоб застосовувати свої знання на практиці. Це допоможе закріпити отримані знання та навички. А ще це допоможе знайти потенційних роботодавців. 

  5. Паралельно, поки збираєтеся практики, можна продовжувати навчання. Можна проходити онлайн курси або слухати вебінари, все, що доповнює вже отримані знання. 

  6. Сертифікація: Розгляньте можливість отримання сертифікатів (наприклад, Certified Kubernetes Administrator (CKA), AWS Certified DevOps Engineer, Docker Certified Associate). Така сертифікація значно покращує шанси на отримання нових замовлень. 

  7. Далі спробуйте знайти стажування або роботу в галузі DevOps. Головною метою має бути — набратися досвіду, і чим побільше. 

Якщо підбити підсумки, то DevOps — це галузь, яка постійно розвивається, тому важливо залишатися в курсі останніх тенденцій і нових технологій, вивчаючи нові інструменти та методики роботи. Тоді з роботою не буде проблем.