Курська операція ЗСУ може стати поворотним моментом, як битва 1943 року – ЗМІ

Курська операція ЗСУ 1943 року
Курська операція ЗСУ 1943 року

Історія Володимира Путіна накреслюється і тягне на нього увагу. Його спочатку було легко виправдати вторгненням в Україну, але це виправдання було сповнене помилкових і поганих уявлень про минуле, включаючи прийняття того, що Україна не мала законного права на існування як незалежна держава. Проте, у вишуканому контр-маневрі в Курську українці повернули історію, щоб вдарити по Путіну.

"На цій самій території у 1943 році радянські сили відбили нацистські сили в битві, яка вважається одним з ключових подій у Другій світовій війні. Але якщо колись Курськ був пам'ятною подією російської гордості, то сучасна "тактична" операція України може спровокувати російське приниження. І якщо Захід дозволить Києву скористатися своїми успіхами, це може стати поворотним моментом в історії Росії", - пише колишній командувач сил Великої Британії і НАТО, полковник у відставці Геміш де Бреттон-Гордон у своєму матеріалі для The Telegraph.

Він зауважує, що українські війська, які діють на території Росії, вперше продемонстрували ефективний загальновійськовий маневр і "західний" спосіб ведення бойових дій.

Також цей наступ став важливим уроком для коментаторів, які, не маючи жодного досвіду військових дій, намагалися використовувати війну в Україні для засудження традиційного військового мистецтва, танкових боїв і загальновійськових маневрів, стверджуючи, що майбутнє належить беспілотникам та кібернетичним війнам.

"Принципи несподіванки, наступального духу і концентрації сил працювали для Радянського Союзу у 1943 році і працюють для українських військ сьогодні", - підкреслює де Бреттон-Гордон.

Він вказує, що нинішня операція України нашкодить Путіну принаймні в трьох аспектах.

По-перше, він буде змушений відводити сили для захисту від можливих інших вторгнень через кордон, які, безумовно, плануються для подальшого вигнання російського агресора з рівноваги. Київ став додатковою загрозою для російських планів. Також стало зрозуміло, що Росія не має мобільних резервів, щоб заповнити діри в своїй обороні, і немає ніяких ознак того, що місцеві жителі мають намір брати коси і кирки, щоб зупинити український наступ.

По-друге, це викликає серйозне занепокоєння і може допомогти розколоти правління Путіна. Кремль не може захистити свою власну територію, не кажучи вже про перемогу над Україною, і всі провідні ЗМІ це підтверджують.

По-третє, ця операція демонструє, що Україні не потрібно така кількість людей чи озброєння, як Росії, щоб змінити військові реалії на місцях. У 1943 році німці атакували сотні тисяч людей і тисячі танків, а українці взяли кілька сотень квадратних миль з десятками тисяч людей і кількома танками. Іншими словами, перемога для України цілком досяжна.

"Замість того, щоб турбуватися про "ескалацію", Захід повинен надати Україні можливість закріпити свої тактичні успіхи в Курську як засіб примусити Росію сісти за переговорний стіл. Це може бути шанс зменшити глобальний конфлікт, який, безумовно, впертися би Черчиллю і Рузвельту. Сьогодні ми може й не мати такого впливу, але це може бути можливість для Кейра Стармера залишити свій слід і для Джо Байдена - залишити достойне спадщину", - зазначає досвідчений військовий.

Джерело: ZN.UA

Читайте також