Латвія може депортувати сотні росіян: яка причина

Влада Латвії планує депортувати 800 росіян без права на перебування

Управління з питань міграції Латвії заявило, що 800 осіб не отримали право на перебування у країні. Ці люди не подавали заяви на постійне або тимчасове проживання. Наразі, інформація про них передана до Державної прикордонної служби для перевірки. Якщо ці особи все ще перебувають у Латвії, їм будуть видані накази про виїзд на 30 днів, - повідомила представниця управління.

За словами Пуке, росіяни, які не склали іспит з латиської мови, могли подати заяву на тимчасове проживання на два роки. Протягом цього часу, їх знання мови перевірятимуть знову і можливо, їм загрожує депортація.

Конституційний суд Латвії визнав законним вимогу складання іспиту з латиської мови для росіян, які мали постійне проживання в країні. У січні 2024 року, управління з питань громадянства та міграції Латвії повідомило, що депортація стосується 1,167 росіян, 789 з яких старше 60 років, і невідомо, скільки з них вже покинули країну.

МВС Латвії зазначило, що масові депортації, ймовірно, будуть замінені окремими випадками.

Державна поліція та прикордонна охорона в Латвії здійснюватимуть перевірки людей, які приходять до посольства Росії на виборчу дільницю для участі у виборах президента РФ. Метою цих перевірок є переконатися, що такі особи мають законне право перебувати в Латвії.

Прем'єр-міністерка Латвії порівняла Росію з алкоголіком, чиї дії не можна передбачити. Крім того, Латвія планує зміцнити кордон з Білоруссю та Росією, щоб запобігти проникненню ворожих військ. За словами командувача Каспарса Пуданса, для цього будуть використані наявні інфраструктура та посилена безпека кордону.