Латвія на законодавчому рівні заборонила своїм збірним змагатися з командами РФ та Білорусі

Сейм Латвії прийняв зміни до закону, які запроваджують заборону для національних спортивних збірних грати проти російських та білоруських команд. Про це повідомляє пресслужба сейму Латвії.

Згідно з інформацією, заборона також буде поширюватися на випадок, якщо спортсмени з РФ та Білорусі будуть брати участь у змаганнях під нейтральним прапором. Крім цього, змінами передбачено, що Латвія не може організовувати змагання національних збірних у командних видах спорту, в яких збірні Росії та Білорусі беруть участь під своїм або нейтральним прапором. Заборона стосується ігрових видів спорту дорослих, молодіжних та юніорських вікових категорій.

У сеймі підкреслили, що головною метою змін до закону є підтвердження солідарності Латвії з Україною. Латвія бажає "рішуче заблокувати будь-які спроби Росії легалізувати свої воєнні злочини через спортивну сферу".

"Основна ідея змін до закону про спорт - встановити на рівні національного законодавства, що латвійські командні спортивні команди, наприклад, з баскетболу, футболу чи хокею, не можуть грати матчі з командами країн-агресорів - Росії та Білорусі - ні на своїх, ні на нейтральних майданчиках. Це означає, що якщо буде жеребкування, і збірній Латвії доведеться грати з Росією або Білоруссю, міжнародні спортивні організації повинні будуть поважати латвійське законодавство", - пояснив голова підкомітету з питань спорту Комітету з питань освіти, культури і науки сейму Латвії.

Проте зміни не регулюють участь латвійських спортсменів у Олімпійських іграх, так як рішення про участь приймає Олімпійський комітет країни.

Раніше латвійські депутати закликали Францію не допускати росіян та білорусів на Олімпіаду.