"Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" - Олександр Мусієнко

На 15-ій зустрічі в форматі "Рамштайн" союзники пообіцяли дати Україні додаткові снаряди, озброєння і засоби ППО. Існує перспектива, що президент Володимир Зеленський, який перебуває з візитом у США, зможе переконати американського колегу Джо Байдена дати нам далекобійні ракети ATACMS, а за цим прикладом піде Німеччина й передасть нам ракети Taurus, подібно до того, якою була ситуація з танками. На "Рамштайні" США та союзники показали, що не збираються "втомлюватися" від допомоги нам. А стратегія Кремля "перечекати" - не спрацює. Про це в інтервʼю Gazeta.ua розповів військовий експерт Олександр Мусієнко.

У вівторок у Німеччині відбулося 15-те засідання "Рамштайну". Що найважливіше зі зброї отримаємо за підсумками зустрічі і як воно вплине на ситуацію на полі бою в Україні?

Усе, про що домовлялися напередодні "Рамштайну", отримаємо. По-перше, артилерійські снаряди. Існує розуміння серед союзників, що снаряди слід постійно постачати. Ми теж виступаємо за нарощування об'ємів, бо нам потрібно більше зброї і боєприпасів, ніж отримуємо.

Те, що сказав міністр оборони США Ллойд Остін, що всім країнам-учасницям "Рамштайну", а це понад 50 країн, треба вкотре добре подивитися на свої склади, що в них є. Також він додав, що всім варто нарощувати виробництво зброї та боєприпасів. Власне, це відбувається на Заході нарощування виробництва артилерійських боєприпасів.

Триває підготовка ЗСУ до зими

Другий момент триває підготовка ЗСУ до зими. Серед союзників існує розуміння умов ведення бойових дій в зимових умовах. Відтак обговорювали необхідні для України види озброєнь і забезпечення. Йдеться не лише про зброю, але теж про генератори, обігрівачі та схожі речі.

Третій момент підготовка до весни. Продовження навчання пілотів, майбутнє постачання літаків.

Четвертий момент постачання в Україну засобів ППО. Цей пункт залишається одним із пріоритетних для "Рамштайну". У цьому питанні є прогрес та розуміння, що нам потрібно продовжувати зміцнювати захист свого неба.

З усіх цих питань маємо розуміння. А напередодні Данія, Чехія та Нідерланди прийняли рішення про передачу нам 45 танків 15 модернізованих Т-72 та 30 Leopard-1. Німеччина оголосила про пакет допомоги на 400 млн євро. Інші країни теж обіцяли продовжити підтримку нашої країни.

На цій зустрічі вперше був новий міністр оборони України Рустем Умєров. Як показав себе?

Абсолютно нормально, в робочому режимі. У нього є розуміння співпраці з партнерами. Результати для нас позитивні він показав союзникам, що не слід зупинятися, але варто працювати на перспективу.

Україна домовилась про створення Коаліції спроможностей, повідомив Умєров. Головною її метою, за словами міністра оборони, є підготовка Сил оборони України для майбутнього. Що на практиці мається на увазі - довготривалі плани тренувань наших військових у різних країнах Заходу?

Коли говоримо про те, що війна триває і немає тенденцій до її припинення, то нам слід говорити про постійне зміцнення наших спроможностей. Говорити про перспективу нарощування наших сил.

Коли я говорив про підготовку постачання на зиму та весну це, зокрема, про Коаліцію спроможностей. Йдеться про забезпечення сталої роботи не лише на сьогодення, а на найближче майбутнє.

Також - про довгострокове планування постачань, а не лише військових навчань. Плюс про збільшення виробництва під цей розрахунок. Детальніше про це незабаром пояснить сам міністр Умєров та його відомство.

Abrams - однин із найкращих танків у світі

Голова Пентагону Ллойд Остін на "Рамштайні" запевнив, що танки Abrams "ось-ось з'являться на полі бою в Україні". Чого можемо чекати від цих танків на лінії фронту?

Цей танк дуже потрібен. Це однин із найкращих танків у світі. Безумовно, ЗСУ використають його максимально ефективно й за призначенням. Проте все буде залежати від ситуації на полі бою та від погодних умов.

За певної погоди їх буде важко використати, бо вони дуже важкі. Але як тільки будуть відповідні умови, їх максимально ефективно використають для вогневої підтримки наших військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Естонія, Люксембург та Україна на зустрічі започаткували IT-коаліцію. Над чим саме працюватимуть?

В Естонії знаходиться штаб командування кібервійськ НАТО. Вона має серйозний досвід в тому, щоб виробляти засоби протидії кібератакам. Відповідно хороший досвід у кібервійнах. Схожий досвід є також в інших країнах Альянсу. Зокрема, у Великої Британії, яка вже дуже багато допомогла Україні в цьому напрямку.

Ця ІТ-коаліція буде стосуватися двох моментів. По-перше, підготовка до кібероперацій та кібервійн. Другий, робота над інноваційними розробками спільна розробка програмного забезпечення при виробництві певних типів озброєння. Наприклад, систем орієнтування в просторі та наведення дронів.

На зустрічі не було Бориса Пісторіуса, глави міноборони Німеччини. Навколо рішення Берліну щодо далекобійних ракет Taurus точаться дебати протягом останніх місяців. Рішення про передання Україні цих ракет досі немає?

Це рішення досі не прийняли з двох причин. Німцям слід було провести інвентаризацію і зрозуміти, скільки можуть передати. Ситуація в німецькій армії така, що там не завжди все сучасне та готове до використання. Для такої перевірки запасів потрібен час, щоб зрозуміти, скільки чого є, можна передати, а скільки потрібно виробити. А вже тоді можна підготувати передачу Україні.

Німці хочуть передати далекобійні ракети Taurus після того, як США передадуть свої ATACMS

Друге, німці хочуть це зробити після того, як США передадуть свої далекобійні ракети ATACMS. Щоб синхронізувати своє рішення, подібно до того як це було з танками Америка пообіцяла Abrams після чого Німеччина погодилася передати свої Leopard та дала дозвіл це зробити іншим.

Раніше були публікації, що адміністрація Джо Байдена близька до позитивного рішення щодо ATACMS. Президент Володимир Зеленський перебуває з візитом у США. Чи можна очікувати, що під час візиту таки почуємо "так" щодо ATACMS від Байдена?

Звичайно, сподівання такі є. Маю підстави вважати, що почуємо "так" і ATACMS будуть в Україні. Для цього є ряд причин і аргументів.

По-перше, ми все ближче підходимо до зимового періоду, і нам буде потрібно скоригувати свої бойові дії. Мабуть, із застосуванням дедалі більшої кількості ракет великої дальності, далекобійної артилерії та інших дальніх засобів ураження, щоб підтримувати нашу вогневу міць.

По-друге, Україна показала успішними операціями по ураженню ворожих цілей в Криму, що можемо ефективно проводити комбіновані ракетно-дронові атаки.

По-третє, геополітичний аспект. Після того, як Росію відвідав диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин, в РФ їздив китайський верховний дипломат Ван І, а російський міністр оборони Сергій Шойгу поїхав в Іран бачимо збільшення та активізацію співпраці цих країн умовної "осі зла". Тож Захід не може стояти осторонь. Має реагувати. Плюс триває тиск зсередини США на Байдена від сенаторів і конгресменів передати Україні ATACMS. Усе це впливатиме і, сподіваюсь, рішення буде для нас позитивним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Україна вже має британські далекобійні ракети Storm Shadow та їх французькі аналоги SCALP. Що додаткового по якості дадуть нам ATACMS i Taurus, крім самої більшої кількості далекобійних ракет?

Додаткова вогнева міць. Більша можливість її застосувати, більше уражених ворожих цілей. По-перше, дасть змогу більше дезорієнтовувати російське ППО, якщо одночасно застосовуючи балістичні ракети, крилаті ракети та дрони. Тоді системам ППО Росії буде дуже складно.

По-друге, це ракети різного типу. Якщо говоримо про ATACMS, це балістична траєкторія, а їх дуже складно перехопити засобам ППО.

Taurus це ракети, які здатні пробивати навіть бункери

Taurus це ракети, які відрізняються від Storm Shadow та SCALP. Вони здатні пробивати навіть бункери. Тобто можуть вражати доволі добре укріплені цілі.

Тому все в комплексі, по-перше, дезорієнтує ППО ворога. По-друге, розширить географію ударів по окупованій території. По-третє, дає нам змогу вражати більше об'єктів, які наше командування буде вважати потенційними актуальними цілями для ураження.

Міністр Остін на зустрічі заявив, що переконаний, що час не на стороні Володимира Путіна, бо українці у війні вистоять довше, ніж Кремль. Це меседж Москві, що підтримка України не зменшиться, Захід не втомився, і Путіну не вдасться "перечекати" західних союзників у війні на виснаження?

Так, це саме про війну на виснаження. Захід показує, що готовий до неї та вживає заходів, щоби нарощувати об'єми виробництва зброї та боєприпасів, і передавати Україні. Усе, щоб ми трималися, отримували перемоги і позитивні результати на полі бою.

Також це важливо, щоб послати сигнали РФ і КНР. Китай розглядає зараз сценарій підтримки Росії через Північну Корею. Це одна з нових потенційних загроз для нас.

Це сигнал усім, що Захід буде продовжувати підтримку. Але водночас слід розуміти, що характер бойових дій у нас такий, що нам потрібно цю підтримку надалі розширювати та збільшувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

А які маємо перспективи її розширювати та збільшувати?

Думаю, що маємо. Захід ще остаточно не вичерпав свій потенціал. Можливості для цього є потрібно нарощувати виробництво, залучати такі країни як Південна Корея, які мають для цього досить серйозний виробничий потенціал, і продовжувати постачання в Україну.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, генерал Марк Міллі заявив, що повільний наступ ЗСУ не має нікого дивувати, бо війна на полі бою відрізняється від війни на папері. Це меседж, що Америка розуміє реальність подій на фронті в Україні, потреби нашої країни, ціну просування вперед?

Так, ці слова були звернені до всіх, хто спостерігає за війною, хто задає відповідні запитання, хто про це пише. Воно було до журналістів, експертів та політиків, які писали про темпи нашого наступу.

Марк Міллі визнав реалії. Він у цьому послідовний говорив рік тому, що український наступ може бути повільним, тривалим та кривавим. Бачимо, його прогнози збуваються.

Україна продовжує наступ, має успіхи, все ще має шанси досягти цілей, і навіть взимку можуть бути активні наступальні дії. Потрібно запастись терпінням і продовжувати підтримувати Україну

Тому на сьогодні, це просто твереза та правильна оцінка, яка говорить, що Україна продовжує наступ, має певні успіхи, все ще має шанси досягти своїх цілей, і навіть взимку за певних умов можуть бути активні наступальні дії. Просто потрібно запастись терпінням і продовжувати підтримувати Україну. Тоді буде результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Ці слова прозвучали на фоні критики серед американських посадовців та ЗМІ щодо темпів наступу, які звучали протягом останніх тижнів?

Так, зокрема, актуальні з цієї причини теж. Тому що, в принципі, були сподівання у декого на Заході, що нам вдасться стрімко наступити, російська лінія оборони швидко посиплеться, і зможемо перебити "сухопутний коридор" до Криму. Цього багато хто сильно чекав. Виявилося, потрібно пробиватися зі складними боями, що потребує від нас і партнерів додаткової міцності, згуртованості та загартованості сил і духу, та готовності підтримувати нас і постачати надалі зброю.

Шанси пробити "коридор" до Криму є, але все буде вирішувати поточна ситуація на фронті

А яка перспектива в цьому році пробити "сухопутний коридор" до Криму?

Цю перспективу покажуть тільки та виключно реальні бойові дії. Шанси пробити "коридор" до Криму є, але все, врешті-решт, буде вирішувати поточна ситуація на фронті.