Масове виробництво боєприпасів може стати ключовою перевагою Росії у війні - CNN

Росія планує виробляти майже втричі більше артилерійських боєприпасів, ніж США та Європа для України, повідомляє CNN з посиланням на розвідку НАТО. За даними розвідки, російські заводи виробляють 3 мільйони боєприпасів щороку, тоді як Європа та США - лише 1,2 мільйона. Це дає Росії "ключову перевагу" перед українськими позиціями, на які росіяни планують наступити пізніше цього року.

Високопоставлене джерело європейської розвідки зазначило, що виробництво артилерійських боєприпасів стало "війною виробництва". В Україні результати війни залежать від готовності кожної сторони.

За даними НАТО, російські заводи, включаючи ті, які працюють з північнокорейськими та іранськими партнерами, працюють цілодобово із 12-годинними змінами. Загалом у російському оборонному секторі працює близько 3,5 мільйонів людей, а до війни ця кількість становила понад 2 мільйони.

США також планують збільшити виробництво артилерійських снарядів. Їхній проект передбачає виробництво 100 тисяч снарядів на місяць до 2025 року. Однак, це залежить від затвердження законопроєкту про фінансування України, який передбачає виділення 60 мільярдів доларів на воєнні потреби країни.

За даними CNN, російська війна проти України може вирішитися в залежності від кількості випущених артилерійських снарядів. Проте західна розвідка не вважає, що РФ зможе досягти значних успіхів на полі бою в короткостроковій перспективі.

"Питання номер один, яке ми спостерігаємо зараз, - це боєприпаси. Саме артилерійські снаряди, тому що саме там Росія створює перевагу в виробництві та на полі бою", - повідомив представник НАТО.

Президент Байден має повноваження наказати компаніям швидко виробляти обладнання для підтримки національної оборони, використовуючи Закон про оборонне виробництво.