Естонія дозволила використати активи РФ на відновлення України

Естонія дозволила використати активи РФ на відновлення України

Парламент Естонії ухвалив закон, який дозволяє спрямувати на відшкодування завданих Україні військовою діяльністю збитків заморожені на підставі міжнародних санкцій активи російських осіб.

За словами голови конституційної комісії Рійгікогу Хендріка Йоханнеса Терраса, створення правового регулювання для використання заморожених активів – складне завдання, яким займається низка союзних держав та міжнародних організацій. Естонія грає у цьому роль першопрохідника.

"Росія – це держава-агресор. Відшкодування завданих ним у ході військових дій збитків не повинно лягти на плечі України та її союзників. За заподіяну шкоду відповідає Росія, яка і має зазнати цієї відповідальності", – сказав він.

За словами Терраса, для забезпечення відповідальності за відшкодування завданих Україні в ході агресивної війни збитків можна використовувати активи, які вже заморожені на підставі міжнародних санкцій та власники яких у жодному разі не можуть їх використовувати або ними розпоряджатися.

Для цього Естонія пропонує механізм, який передбачає відповідальність для осіб і підприємств, що безпосередньо пов'язані із здійсненням агресії або сприяють їй", – сказав він і додав, що конституційна комісія протягом більш як півроку ретельно розглядала створення відповідного регулювання з різними сторонами, в тому числа – з іноземними експертами.

Джерело: Postimees

Читайте також: