Мільйон снарядів від ЄС для України: Боррель зробив заяву

Україна отримає половину від обіцяного Євросоюзом мільйона артилерійських снарядів до березня 2024 року. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Згідно з отриманими даними, Україна отримає 524 000 снарядів, що становить 52% від поставленої цілі. Однак не всі країни-члени ЄС надіслали свій внесок.

Боррель визнає, що Україні терміново потрібно більше боєприпасів, але мета, поставлена минулого року, була амбітною. Представник ЄС також наголосив на проблемах з постачанням боєприпасів та необхідності більшого часу для нових інвестицій.

Наразі Європейське оборонне агентство підписало контракти з європейськими виробниками на закупівлю боєприпасів калібру 155 мм. Окрім того, є ще вільні потужності на 1,5 мільярда євро, які можна освоїти. Боррель закликав країни-члени ЄС розміщувати більше замовлень.

Раніше було повідомлено, що ЄС та країни-члени передбачили 21 млрд євро на військову підтримку України цього року. Також було домовлено про додатковий пакет підтримки обсягом 50 млрд євро в межах бюджету ЄС.

Пропозиції Єврокомісії передбачають створення Українського фонду в обсязі 50 млрд євро, який забезпечить підтримку для України у перспективі.