Мінагрополітики пояснило ріст цін на цибулю та моркву

На лютий-березень в Україні припадає традиційний сезонний пік цін на овочі.

Водночас цьогоріч на зростання цін вплинули ще два фактори, заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає Gazeta.ua. Йдеться про окупацію та енергетичну кризу.

"Україна і так проходить пік цін на овочі, а тепер додалися ще два фактори. Енергетична криза, яку створювала країна-агресорка, завадила збереженню великої частини врожаю. Другий фактор багато овочів, перш за все, цибуля і морква, вирощувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Через окупацію овочі не були доступні українському споживачеві", ідеться у повідомленні.

Мінагрополітики працює над стабілізацією цін. У 2023 році аграрії планують збільшити посівні площі під цибулю, моркву та інші овочі, тому очікується більший урожай.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Міністерство працює над тим, аби максимально наповнити ринок і стабілізувати ціни. Цим треба займатися не через регулювання чи обмеження, а ринкові механізми. Бо регулювання цін, як показує практика, реалізується в тіньовий обіг", сказав Висоцький.

За даними Держстату, в лютому в Україні цибуля та морква подорожчали на 31,9% та 17,8% відповідно. В середньому ціни на овочі у лютому зросли на 13,9%.

В Україні на понад 20% подорожчали товари та послуги з охорони здоров'я. Фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання подорожчали на 21,3%. Також зросли в ціні амбулаторні послуги.