Мінторгівлі США: санкції проти Huawei працюють

Міністр торгівлі США Джина Раймондо заявила, що чіп, який працює в телефоні Mate 60 Pro підсанкційної китайської компанії Huawei не такий передовий, як американські чіпи, що демонструє ефективність запроваджених США обмежень.

"Мені це говорить про те, що експортний контроль працює, тому що цей чіп далеко не такий хороший... він на роки відстає від того, що ми маємо в Сполучених Штатах. У нас найскладніші напівпровідники у світі. Китай цього не робить", - сказала Раймондо, повідомляє Reuters.

Вашингтон сформулював низку запитів з метою позбавити Китай передових напівпровідникових мікросхем та відповідних інструментів, що потрібні для їх виготовлення. Це було зумовлено стурбованістю щодо можливого використання таких технологій для підсилення військового потенціалу Китаю.

Huawei була об'єктом санкцій з боку США у 2019 році через побоювання щодо шпигунської діяльності на користь Китаю. Це змусило американських постачальників компанії шукати важкоотримувані ліцензії.

Проте, такі постачальники, зокрема Intel, всередині отримали ліцензії на багатомільярдну суму, щоб продовжувати відносини з китайською компанією. Презентація першого ноутбука Huawei з розумним інтелектом на базі чіпа Intel, яка відбулася цього місяця, викликала обурення серед приверженців жорсткої політики щодо Китаю.

На запитання щодо жорсткості щодо великих бізнесів, Раймондо відповіла: "Я вимагаю від компаній відповідальності так само, як і будь-хто інший. Вони можуть не подобатися факт, що я забороняю їм продавати свої напівпровідники Китаю, але я це роблю".

Минулого року Huawei вражала світ новим телефоном, що використовував складний чіп. Huawei Mate 60 Pro був символом технологічного розквіту Китаю, хоча США намагалися підривати його здатність виробляти передові напівпровідники.

США не задоволені тим, що Huawei продовжує виробляти передові чіпи навіть під загрозою санкцій, і також мають підозріння, що компанія встановила таємну постачальну мережу.

Джерело: РБК-Україна