Мобілізація тих, хто виїхав за кордон. Військова адвокатка оцінила ідею уряду

Новий законопроєкт щодо мобілізації запроваджує перевірку чоловіків, які перебувають за кордоном

Військовий адвокат Дар'я Соларьова заявила в інтерв'ю "Главкому", що законопроєкт є порушенням конституційних прав українців. У законопроєкті пропонується видалити норму про ведення військового обліку громадян України, які постійно мешкають за кордоном. Кабмін розробить механізм ведення військового обліку таких громадян.

"Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України є дискримінацією за ознакою статі. Законодавство в сфері мобілізації має бути однаковим для чоловіків і жінок, які є військовозобов'язаними. Це порушення статті 24 та статті 25 Конституції України", - заявила Соларьова.

Також Соларьова прокоментувала можливість настання наслідків у разі непроходження ідентифікації за кордоном. Одним з таких наслідків може бути припинення надання консульських послуг. Варто додати, що чоловіки за кордоном масово пішли до консульських установ для оформлення документів.

Законопроєкт про удосконалення проведення мобілізації та військового обліку

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення проведення мобілізації та військового обліку. У законопроєкті пропонуються певні зміни щодо механізму вручення повісток, зокрема можливість викликати до ТЦК та СП через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста. Також повістки можуть приходити на електронну пошту.

Читайте також:

  • Нещадна мобілізація. Все, що треба знати про скандальний законопроєкт
  • ЗСУ потрібно мобілізувати 500 тис. людей? Залужний зробив заяву
  • Проблема мобілізації або Навіщо повторювати помилки минулого?
  • Закон про мобілізацію. Чому всі такі налякані?