"Може стати проривом" – що відомо про результати нового "Рамштайну"

Новий міністр оборони України Рустем Умєров вперше взяв участь у засіданні формату "Рамштайн" 19 вересня.

На зустрічі домовилися про постачання зброї та започаткування ініціативи створення Capabilities Coalition (Коаліція спроможностей), що може стати проривом. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Це перший "Рамштайн" нового міністра. Були переживання, що він буде спрямований на відновлення зв'язків з партнерами. Але цього не відбувалося. Умєров увійшов у роботу одразу. Всі результати планові. Сенсацій не було. Пріоритети зрозумілі протиповітряна оборона, боєприпаси, броня, інженерна техніка, зв'язок і управління. Міністр навіть останній пункт виділив в окрему коаліцію IT. Це важливий аспект війни, якому дали чіткі рамки. Основні рішення вже прийняли і тепер треба вирішувати конкретні робочі механізми і терміни навчання та постачання. Двосторонні зустрічі, про які казав міністр, сприяли рішенням про передачу зброї", сказав Лакійчук.

Колація спроможностей може стати проривом, наголосив експерт.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Поки що це більше заява України, що таку коаліцію доцільно було б створити. Які будуть результати побачимо на наступних "Рамштайнах". Але це важливе рішення вперше в рамках формату піднімають питання допомоги не тут і зараз, а після нашої перемоги. Щоб наші Збройні сили були спроможні відбивати напади противника. Це ті гарантії безпеки, про які багато говорили. Там п'ять основних кластерів, які охоплюють всю основну лінійку озброєння ППО, авіація, флот, сухопутні війська артилерія, бронетехніка. Ми озвучили свої запити, чекаємо оцінки партнерів. Тут потрібна політична воля їхніх урядів, щоб це запрацювало", додав Лакійчук.

Відбулось 15-те засідання Контактної групи з оборони України на базі Рамштайн. На його полях вдалось провести низку важливих зустрічей. Союзники оголосили про нову підтримку, розповів міністр оборони України Рустем Умєров.

Домовлено про запуск IT-коаліції, яка буде спрямована на створення безпечної та стійкої ІТ-інфраструктури для Сил оборони. Також сили оборони до повоєнного функціонування буде готувати "коаліція можливостей". Для цього Міністерство оборони виділило п'ять кластерів, які потребують першочергової уваги ППО, артилерія, авіація, ВМС та бронетехніка.