На передових хірургічних підрозділах тестують медичну інформаційну систему

Тестування медичної інформаційної системи на лікувальних підрозділах
Тестування медичної інформаційної системи на лікувальних підрозділах

Міноборони впроваджує єдиний медичний простір, який поєднує всі медичні ресурси та має зрозуміле фінансування та управління. Про це заявила директорка департаменту охорони здоров'я Оксана Сухорукова.

"Спеціалісти наразі тестують упровадження медичної інформаційної системи на передових хірургічних підрозділах та незабаром це стосуватиметься військових лікарень. З благодійною організацією укладено угоду про постачання планшетів для таких підрозділів", – пояснила Сухорукова.

За словами Сухорукової, військова медицина має відмінності у фінансування, але це не впливає на внесення даних. Військові лікарі мотивовані передавати інформацію про пацієнтів одне одному та не проводити додаткових обстежень. Багато медичних працівників з цивільного життя вже звикли до медичних інформаційних систем та приєдналися до військових лікарень, що дає змогу зменшити паперову роботу.

Сухорукова також висловила бажання долучити військові госпіталі до програми централізованих закупівель, які здійснює держава. Вона надіється включити металеві пластини для остеосинтезу та ендопротези. Департамент охорони здоров'я вже порушував питання збереження ортопантомограм для візуалізації стоматологічного стану військових, а також ідентифікації загиблих.

"Ми активно працюємо над збором структурованих медичних даних про пацієнтів. В нашій системі буде набагато більше інформації, ніж у електронній системі охорони здоров'я. Це не тому, що ми жадібні, а просто електронна система не може вмістити всю інформацію, яку генерує наша медична інформаційна система", – підсумувала Сухорукова.

Читайте також