На світ чекає рекордна спека у 2024 році? Дослідники розкрили головний фактор

Рекордна спека очікується до червня 2024 року через Ель-Ніньо

Кліматологи виявили, що на кількох районах земної кулі до червня 2024 року буде спостерігатися рекордна спека через явище Ель-Ніньо. Результати дослідження були опубліковані в журналі Scientific Reports.

Дослідники змоделювали вплив Ель-Ніньо на регіональні зміни середніх температур повітря порівняно зі значеннями за 1951-1980 роки. За одним зі сценаріїв, Бенгальський захід та Філіппіни очікують рекордно висока температура повітря.

У разі сильного Ель-Ніньо можна очікувати рекордну спеку в Карибському морі, Південно-Китайському морі, а також у районах Амазонки та Аляски. Вчені попереджають, що такі високі температури можуть погіршити наслідки спекотних умов у цих регіонах.

В минулому році Всесвітня метеорологічна організація оголосила про настання Ель-Ніньйо. У своєму травневому звіті, Всесвітня метеорологічна організація прогнозує, що принаймні один з наступних п'яти років стане найтеплішим у історії за всю спостережувану інформацію, що поб'є рекорд 2016 року, коли спостерігався сильний Ель-Ніньйо. Організація закликає уряди готуватися до екстремальної погоди.