На українських біженців у Чехії чекають серйозні зміни

Чехія затвердила пріоритети щодо адаптації біженців з України

Уряд Чехії затвердив пріоритети щодо адаптації та інтеграції біженців з України на 2024 та наступні роки. Про це повідомив Петро Фіала, прем'єр-міністр Чехії. Заходи стосуються житла, працевлаштування та боротьби з дезінформацією. Комітет міністрів під керівництвом Маріана Юречки займається питаннями зміни форми тимчасового захисту осіб, які прибувають.

Згідно з документом, основними пріоритетами є боротьба з дезінформацією, підтримка довгострокового житла, навчання чеській мові, підвищення доступності шкіл. Також важливим є доступ до медичного страхування, визнання професійної кваліфікації та підготовка до соціальної підтримки після закінчення тимчасового захисту.

Більше 360 тисяч українських біженців зараз проживають у Чехії, більшість з них - жінки та діти. Біженці успішно працевлаштувалися, їхня діяльність внесла значний дохід до бюджету.

З 2024 року виплати на житло збільшаться, а термін безплатного проживання скоротиться. Для отримання коштів на проживання потрібно мати документ про право користування квартирою з власником.

Біженці більше не можуть обирати тип житла та регіон, де хочуть проживати. Однак, українським біженцям легко знайти роботу у Чехії, оскільки вакансій вже багато.