Нагородження «20 днів у Маріуполі» вирізали з міжнародної телеверсії «Оскара»: пояснення Disney

Український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" не потрапив до скороченої міжнародної телеверсії церемонії "Оскар" через часові обмеження, повідомила компанія Disney Entertainment.

Зазначено, що через обмеження часу не вдалося включити окремі категорії та частини шоу до 90-хвилинної версії для міжнародної аудиторії. Відомо, що вибір номінацій для скороченої версії був зроблений заздалегідь.

«Втім, зведений підсумок усіх пропущених переможців, зокрема і "20 днів у Маріуполі", до скороченої версії включено», – заявили в Disney.

Нагадаємо, що український фільм "20 днів у Маріуполі" виграв "Оскар" у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це перше перемога України на цій премії.

Учора стало відомо, що нагородження фільму та виступ режисера Мстислава Чернова не потрапили до скороченої міжнародної телеверсії. У минулому році ця ж номінація, з якою перемогу здобула документальна стрічка про Олексія Навального, була включена до скороченої версії (разом із промовою Юлії Навальної).

Під час промови на церемонії нагородження режисер Мстислав Чернов заявив, що бажав би, щоб цей фільм не довелося знімати. Він висловив своє бажання, щоб Росія ніколи не нападала на Україну і не окупувала її міста.

«Я б віддав цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах та в заручниках. Але я не можу змінити минуле. Але усі ми можемо змінити історію, зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя та інші, які віддали своє життя, ніколи не будуть забутими. Дякую вам всім, дякую Україні! Слава Україні!» - зазначив Мстислав Чернов.

Після промови режисера зал аплодував, стоячи.

Читайте також:

  • «20 днів у Маріуполі». Фільм, що шокував світ
  • Місто в агонії: журналісти провели 20 днів у Маріуполі (фото)
  • «Оскар» для України: що відомо про режисера Мстислава Чернова
  • Оскар-2024. Топ-10 фільмів-номінантів
  • Оскар-2024: оголошено переможців найпрестижнішої кінопремії світу (список)
  • 10 українських фільмів 2023 року, які варто побачити