Найбільша економіка Європи зіштовхнулась із новим серйозним викликом

За результатами третього кварталу 2023 року економіка Німеччини, найбільшої в Європі, зіткнулася з серйозним спадом виробництва. Багато ключових галузей країни почули цей удар. Відповідно до звіту Федерального статистичного управління ФРН (Destatis), обсяг виробництва в обробній промисловості (за винятком будівельного сектора) знизився на 3,8% порівняно з минулим роком. Експерти вважають, що основною причиною цього падіння є зниження випуску автомобілів та запчастин для транспортних засобів. Проблеми такого ж характеру спостерігались у секторі енергопостачання.

Валова додана вартість у транспортній та готельній галузях знизилась на 0,4% в порівнянні з третім кварталом 2022 року. Це пояснюється скороченням німецького експорту на 3,8% порівняно з попереднім роком, повідомили у відомстві. Президентка Destatis Рут Бранд вказала на те, що обсяги виробництва в економіці Німеччини протягом двох кварталів практично не змінювалися. Зростання було нульовим у січні-березні і лише 0,1% у квітні-червні. Тому проблеми в виробничому секторі тривають вже третій квартал поспіль. За словами Бранд, після слабких показників у першій половині 2023 року економіка Німеччини вступила в другу половину з незначним спадом.

На початку четвертого кварталу економічні показники Німеччини продовжували знижуватись. Виробництво залишається основним гальмом економіки, а в жовтні падіння відбулося також у сфері послуг. Все це впливає на ринок праці, оскільки зайнятість в країні знижується вже другий місяць поспіль.