Найдовша ніч 2023 року: коли чекати на зимове сонцестояння

Скоро українців чекає зимове сонцестояння - астрономічне явище, яке характеризується найдовшою ніччю та найкоротшим днем року.

Зимове сонцестояння настає, коли наклон осі Землі до Сонця досягає свого максимального значення, а обидва космічні об'єкти стають найближчими один до одного протягом року. У Північній півкулі це явище позначає початок астрономічної зими, а в Південній півкулі відбувається день літнього сонцестояння.

Коли відбудеться зимове сонцестояння 2023 року

Зазвичай день зимового сонцестояння припадає на 21 грудня (іноді на 20 або 23 грудня). Проте у роки перед високосним ріком, це явище відбувається 22 грудня. Так і буде у 2023 році. У п'ятницю, о 05:27 за київським часом, Сонце буде найближче до Землі. У цей день воно зійде о 07:56 і заховається о 15:56.

Зимове сонцестояння є початком астрономічної зими. Варто зазначити, що сонцеворот відбувається двічі на рік. Перший раз це стається у червні і називається літнім сонцестоянням, коли ніч є найдовшою, а день - найкоротшим.

Традиції та звичаї

Здавна Сонце було символом відродження та нового життя, тому на сонячні цикли звертали велику увагу.

День зимового сонцестояння вважали містичним і навіть початком нового року, оскільки після цього Сонце приносило більше тепла. Щоб подолати темряву, предки розкладали та запалювали вогнища, катали колеса по селу, які горіли, прикрашали будинки ялинковими гілками та пекли обрядовий коровай у формі сонячного світла.

Також вірили, що після зимового сонцестояння духи предків приходять на Землю. Тому в цей день співали обрядові пісні, веселилися та розважалися, щоб привернути до себе багатство та добро.

Дівчата збиралися разом і ворожили на кохання в день зимового сонцестояння.

Народні прикмети

Наші предки надавали особливого значення дню зимового сонцестояння і навіть керувалися такими прикметами:

  • Якщо на деревах є іній, то наступного року буде багатий урожай.
  • Похмурий день свідчить про ранню весну, а ясне небо передбачає тривалу і сувору зиму.
  • Сильний снігопад означає довгу та сніжну зиму.

Нагадаємо, що більшість українців планує святкувати Різдво у 2023 році за новим церковним календарем - 25 грудня.