НБУ може повернути жорсткі валютні обмеження: причини та наслідки

Грошові купюри та золота монета
Грошові купюри та золота монета

Професор економіки Каліфорнійського університету в Берклі, Юрій Городниченко, та радник голови Національного банку України висловив свою думку про можливе повернення жорстких валютних обмежень в Україні. Він заявив, що це пов'язано зі зростаючим дефіцитом фінансування та триваючою війною в країні.

Городниченко зауважив, що, незважаючи на послаблення валютного контролю, яке відбулося порівняно з початком війни, нинішній ліберальний режим може швидко закінчитися.

Гроші завжди залишають країни, де відбувається війна. І в один момент, очевидно, ми повернемося до суворих обмежень на рух капіталу

Економіст наголошує на тому, що Україні слід готуватися до війни на виснаження. Він прогнозує зменшення міжнародної допомоги та необхідність знаходження власних ресурсів.

На 2024 рік у нас буде достатньо грошей. Але що буде в 2025-2026 роках - поки неясно

Городниченко також не виключає можливості значних затримок у фінансуванні, що може призвести до використання внутрішніх резервів для оплати критичного імпорту та закупівлі озброєнь. В такій ситуації можуть виникнути проблеми з джерелами валюти.

Ми знаходимося в таких умовах невизначеності, що я не виключаю можливості досить радикального зниження ліберального режиму

Нагадаємо, що в середині липня Національний банк України переглянув низку валютних обмежень.

Читайте також