Німеччина, Чехія, Польща, Латвія: українці не "поспішають" працевлаштуватися - допомога вигідніша

Пташки на проводах
Пташки на проводах

Українці частіше працюють у Литві, ніж у Німеччині. Про це повідомляє "Хвиля", посилаючись на матеріал DW.

За час вторгнення Росії в Україну багато українців змушені були покинути країну. Вибір країни для міграції залежить від багатьох факторів, таких як культурність, мовний бар'єр, економічні перспективи та умови інтеграції. За даними за 1-й квартал 2024 року, українці неохоче йдуть працювати в Німеччину.

57% українських біженців працюють у Литві, 53% у Данії, 48% в Польщі, а в Німеччині лише 27%. Проте, у низці країн інтеграція українців у ринок праці ще гірша. Наприклад, частка працевлаштованих у Фінляндії, Норвегії, Румунії та Іспанії становить менше 20%. Таким чином, Німеччина знаходиться посередині списку європейських країн за цим показником, зазначається в дослідженні, проведеному Інститутом з дослідження ринку праці та кар'єри в Нюрнберзі.

Науковці також аналізували інші фактори, які впливають на темпи працевлаштування українців, такі як рівень безробіття, закони, що регулюють ринок праці, та наявність вільних місць у дитячих садках. Важливу роль відіграла також володіння англійською мовою, яка є поширеною у Великій Британії, Данії та Нідерландах. Також враховувалося володіння польською та українською мовами в Польщі, Литві та Естонії. Наявність української діаспори в країнах, які приймають українців, таких як Польща, Італія та Чехія, також сприяла працевлаштуванню.

Підхід до інтеграції біженців на ринок праці в різних країнах різний. Деякі країни ставлять на тимчасове працевлаштування без вимоги високої кваліфікації, і це сприяє швидкому працевлаштуванню, хоча робота може бути низькокваліфікованою та мати погані умови. Інші країни зробили ставку на довгострокову інтеграцію біженців та акцентували увагу на вивченні мови та визнанні кваліфікації.

Розмір базової соціальної допомоги у Німеччині майже не впливає на готовність українців шукати роботу. Однак, автори дослідження зазначають, що показник працевлаштування у Німеччині поступово зростає. У деяких інших країнах, таких як Велика Британія та Литва, швидкість працевлаштування є вищою.

Читайте також