Німеччина підготувала неприємний сюрприз для Росії

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну уряд Німеччини має намір обмежити імпорт російського скрапленого газу. Так доповнюють зусилля щодо зниження своєї залежності від постачань енергоресурсів країни-агресора.

Про це сказав заступник міністра енергетики Патріка Грейхена у відповідь на ряд питань, поставлених консервативними опозиційними депутатами, повідомляє Bloomberg.

"Федеральний уряд не підтримує закупівлі російського СПГ. Федеральний уряд поінформував компанії, що вживе відповідних заходів, щоб за можливості виключити закупівлі російського СПГ", зазначив Грейхен

За даними німецької лобістської групи Zukunft Gas, такі країни, як Франція, Бельгія, Нідерланди та Іспанія, як і раніше приймають постачання російського СПГ, які зараз становлять близько 6% імпорту газу на континент.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Уряд Німеччини знає, що російський СПГ доходить до імпортних терміналів в сусідніх країнах, пише Грайхен. Однак вкрай складно оцінити, скільки його зберігається зараз.

Згідно з документом, надалі компанії будуть зобов'язані інформувати Комісію про закупівлі природного газу, якщо їхній обсяг перевищує 5 ТВт·год.

Запроваджені проти Росії санкції мають потужний ефект і сильно б'ють по її економіці. За підсумками 2022 року в РФ зафіксували дефіцит бюджету в 3,35 трлн руб. (близько $50 млрд за актуальним курсом. Gazeta.ua.) або близько 2,3% ВВП.

РФ була змушена збільшити випуск внутрішніх запозичень. Причому за плаваючими ставками, "що збільшить витрати на обслуговування боргу", розповіла міністерка економіки України Юлія Свириденко.