НКРЕКП заявляє про подальшу лібералізацію ринку електроенергії

Національна комісія, відповідальна за регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), працює над подальшою лібералізацією ринку електроенергії. Про це повідомляє НКРЕКП.

Згідно з повідомленням, 9 листопада 2023 року НКРЕКП планує розглянути питання перегляду цін на організованих сегментах електроенергетичного ринку.

У Регуляторі наголосили, що прийняття цього рішення є кроком до подальшої лібералізації ринку електроенергії та узгодження стандартів роботи на українському ринку з європейськими ринками, що є необхідною умовою для набуття членства Україною в ЄС.

НКРЕКП зауважує, що перегляд цін та розширення часових меж їх дії сприятимуть розвитку ринку високоманевреної (пікової) розподіленої генерації, що є важливим з метою забезпечення надійності енергосистеми взимку в умовах конфлікту.

Крім того, це стане ефективним інструментом для покращення інвестиційного клімату в країні, зокрема, привернення інвестицій в енергетичну галузь, відзначають у Регуляторі.

Оператор ринку, державне підприємство, раніше заявляло, що для повної синхронізації з європейським енергоринком необхідно встановити ціни на європейському рівні.

Олександр Трохимець, голова комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України, стверджував, що запропоноване підвищення цін не спростить імпорт електроенергії.