Норвегія хоче відкрити для українців вакансію, на яку раніше було важко влаштуватися

Українським біженцям дозволять працювати водіями автобусів в Норвегії

Українським біженцям у Норвегії більше не потрібно прожити чотири роки, щоб отримати роботу водієм автобуса. Законопроєкт, який дозволить працевлаштовувати українців водіями автобусів та вантажівок, планують представити до кінця року. Цей крок дозволить закрити сотні вакансій у транспортній галузі.

З початку війни в Норвегію прибуло близько 70 тис. українців, з яких кілька сотень були водіями автобусів у своїй країні. Проте чинні правила не дозволяють їм працювати в Норвегії, навіть якщо автобусні компанії потребують сотні водіїв.

«Чотирирічний ценз проживання є несправедливим, коли поляки та словаки можуть приїхати сюди й отримати роботу майже за день», – зазначила українка Наталія Мон, яка шість років працювала водійкою автобуса у Бергені.

Мінтранс Норвегії вже запропонував визнати навчання водіїв українських автобусів та знизити вимоги. Міністерство праці та інклюзії також представило пропозицію тимчасового звільнення від вимоги про проживання для водіїв автобусів, якщо вони можуть надати довідку зі поліції своєї країни.

Директор однієї з транспортних компаній наголошує, що вже весною мають залучити перших українських біженців до роботи. Тільки в Бергені записалося 40 водіїв. Він вважає, що тимчасова зміна закону буде виграшною для всіх сторін: українці отримають гідну роботу, влада – податкові надходження, а галузь закриє вакантні робочі місця.

Нові обмеження для українських біженців в Норвегії

Уряд Норвегії вводить суворі обмеження, які ускладнюють можливість українським біженцям вільно їздити додому. Втрата спеціального статусу загрожує українцям із подвійним громадянством, особливо якщо біженець має паспорт країни, яка визнана безпечною. Нові правила вимагають поїздок до України лише за виняткових обставин.

Міністерство юстиції Норвегії змінило умови для українців, які шукають притулку. Раніше вони могли вільно їздити додому, але тепер іноземці, які отримали захист у Норвегії, можуть втратити посвідку на проживання, якщо повертаються до країни, з якої тікали. Однак за видами випадками, українці зможуть поїхати до України без наслідків.