Норвегія передасть Україні додаткові системи ППО NASAMS

Уряд Норвегії вирішив замовити більше пускових установок та центрів управління вогнем систем протиповітряної оборони NASAMS. 10 пускових установок та 4 центри управління будуть передані Україні, повідомляє "Хвиля".

Міністерство оборони Норвегії заявило, що NASAMS допомагає уберегти життя та запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Міністр оборони Норвегії Бьорн Арілд Грам зазначив, що Росія здійснює широкомасштабні та жорстокі ракетні та дронові атаки на Україну, тому наявність ППО є дуже важливим фактором.

Комплекси ППО NASAMS будуть додані до обладнання, яке Норвегія вже передала Україні. Всього на військову допомогу Норвегія витратить близько 300 млн євро.

Про NASAMS ППО

NASAMS - це рухомий зенітний ракетний комплекс середньої дальності, який призначений для ураження повітряних цілей на невеликих та середніх висотах в будь-яких погодних умовах.

Ця система може одночасно супроводжувати та уражати більше кількість цілей. Крім того, вона може бути швидко переведена з похідного стану в бойовий. До складу комплексу входять пускова установка на базі автомобіля Scania P113, ракети AMRAAM (AIM-120A) та багатофункціональна станція радіолокації AN/MPQ-64.

Ракети, які використовуються в NASAMS, мають осколково-фугасні бойові частини з підривником, який активується радіолокацією або при контакті.

NASAMS працює на відстанях від 2,5 до 40 км і здатна знищувати цілі на висотах від 30 м до 16 км зі швидкістю до 1000 м/с. Час реакції на загрозу - 10 секунд. Розгортання комплексу займає 15 хвилин, а згортання - 3 хвилини.

Раніше, Канада звернулася до США з проханням прискорити передачу Україні NASAMS. Прохання зроблено, оскільки Україна вже сплатила за цю систему ще рік тому.