Нова доплата від ООН: хто і скільки може отримати

Допомога від ООН для осіб з інвалідністю

Експерт із соціальної політики Сергій Коробкін зазначає, що треба розрізняти деякі види допомоги від ООН.

Існує разова грошова допомога від ООН для найменш захищених верств населення.

Протягом останніх двох років було кілька етапів відповідних виплат. Для цього потрібно було написати заяву.

А потім у серпні 23-го року було запроваджено новий вид допомоги. То була доплата до пенсії.

"Вона стосувалася пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій та отримували пенсію менше 3 000 грн. Тобто це була доплата до 3 000 грн., якщо пенсія була 2 500 грн., то до пенсії доплачують зверху ще 500 гривень.

Протягом 4 місяців та також за умови, що ці люди з маленькою пенсією проживають у прифронтових територіях, отримують маленьку пенсію, не отримують інші доплати від ООН і раніше не отримували взагалі жодних виплат від міжнародних організацій”, - розповів він.

Підтримка людей з інвалідністю

Наприкінці року з'явилася новина, що невдовзі буде продовжено цю програму, і вона стосуватиметься цього разу осіб з інвалідністю.

Ось нарешті уряд ухвалив нове рішення ООН, знайшли додаткові гроші.

І тепер анонсовано, що всесвітня продовольча програма розширює підтримку людей з інвалідністю.

"Однак, увага! Мова стосується не всіх осіб з інвалідністю, а лише дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства.

Тобто сталося не зовсім так, як передбачалося. Хто зможе отримати таку допомогу:

Це особи з інвалідністю з дитинства або діти з інвалідністю, яким призначено державну соціальну допомогу, розмір якої не перевищує 3 250 грн", - додав Коробкін.

Як наголосив експерт, це особи, які не отримують іншу допомогу від міжнародних організацій.

Виплати переселенцям від ООН в Україні

І це особи, які не одержують виплати як переселенці, тобто виплати для ВПО.

За винятком тих, хто мешкає на прифронтових територіях.

"Ще раз – це особи з інвалідністю з дитинства, які мають маленьку державну соціальну допомогу і які не отримують жодних інших виплат, якщо простіше кажучи.

Допомога надаватиметься як доплата до державної соціальної допомоги у розмірі до 3 250 грн. Але щонайменше 100 грн".

Він додав, що зазвичай державна соціальна допомога щодо інвалідності призначається у мінімальному розмірі у розмірі прожиткового мінімуму.

З 1 січня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, це 2361 грн. Отже, переважній більшості таких людей доплачуватиметься зверху 889 грн.

Тобто замість 2 361 грн. протягом 3 місяців такі особи отримуватимуть 3 250 грн. Ще раз зверніть увагу, що не йдеться про пенсію або про отримувачів пенсії. Йдеться про тих, хто отримує державну соціальну допомогу з інвалідності з дитинства.

Це ті люди, які перебувають на обліку в органах соцзахисту, яким призначено допомогу в управлінні соціального захисту населення.

"Якщо, наприклад, ви отримуєте пенсію по інвалідності або пенсію за віком у Пенсійному фонді, але при цьому маєте статус інваліда з дитинства, то допомога виплачуватись не буде у такому разі.

Зауважу, що тут немає розподілу на регіони, тобто допомога виплачуватиметься всім незалежно від місця проживання.

Чи це зона бойових дій, чи це безпечніші території, тобто всім інвалідам з дитинства, які отримують державну соціальну допомогу, має бути ця доплата.

Зазначу також, що ця державна соціальна допомога протягом 23 року взагалі не підвищувалася і не індексувалася на відміну від пенсій", - говорить Коробкін.

"Тому ось така невелика доплата від ООН" – такий бонус експерт вважає більш-менш справедливим.

Допомога виплачуватиметься автоматично, тобто не потрібно для цього писати жодної заяви.

Вона нараховуватиметься на банківську картку або видаватиметься на пошті разом із звичною допомогою.

"Зауважу, що розмір отриманої додаткової грошової допомоги не враховуватиметься при обчисленні сукупного доходу сім'ї, сукупного доходу домогосподарства, що необхідно для призначення іншої державної допомоги, наприклад, грошової допомоги малозабезпеченим сім'ям або тієї ж субсидії", - резюмував фахівець з пенсійної та соціальної тематики.