Нові правила мобілізації: що змінилося у квітні та які нововведення запрацюють у травні

Зміни в правилах мобілізації в Україні

У першій половині квітня було зроблено значні зміни в правилах мобілізації в Україні. Головні нововведення набудуть чинності до кінця травня, коли почне діяти новий мобілізаційний закон.

Закон про зниження призовного віку

Новий закон, прийнятий у квітні, знижує призовний вік з 27 до 25 років. Це дозволить мобілізувати більше молодих людей, які раніше могли призиватися до армії лише добровільно або на контрактній основі.

Українцям віком 25 років ТЦК почнуть видавати повістки.

Закон про порядок обробки та використання даних у реєстрах для військового обліку

Також у квітні набрав чинності закон про порядок обробки та використання даних у реєстрах для військового обліку. Він передбачає запуск електронного кабінету військовозобов'язаного до літа. Цей сервіс дозволить актуалізувати інформацію та зрозуміти, які дані перебувають у системі "Оберіг".

Скасування статусу "обмежено придатний" та повторна комісія

Закон про права військових на соцзахист також набуде чинності. Статус "обмежено придатний" більше не існує, але особи з таким статусом повинні будуть перейти повторну комісію протягом 9 місяців. Увеличиться кількість статусів, якими можуть бути обмежені військові.

Дострокові звання та відрядження

Український президент підписав два укази щодо положень про службу у ЗСУ. Вони передбачають деякі зміни щодо досягнення гендерної рівності, дострокового підвищення звання, відрядження та інші.

Штрафи, набір засуджених та великий закон

Верховна Рада проголосувала за два законопроекти щодо мобілізації у першому читанні. Один із законопроектів передбачає збільшення штрафів за ухилення від мобілізації, а інший дозволяє мобілізувати засуджених лише за їхньої згоди.

Остаточне рішення по новому мобілізаційному закону буде прийняте після другого читання.