Олігарх Дерипаска придбав літак за $36 млн, попри західні санкції

Російському олігарху Олегу Дерипасці вдалося обійти санкції шляхом купівлі нового літака за $36 млн через Казахстан, повідомляє російське видання "Верстка".

За інформацією видання, компанія "Арсенал", пов'язана з Дерипаскою, придбала бізнес-джет після російського вторгнення в Україну.

"Згідно із закритими даними російської митної статистики, які є в розпорядженні редакції, джет ввезли в Росію в лютому 2023 року. За договором купівлі-продажу він був оформлений на компанію 'Арсенал'", - йдеться в матеріалі.

Компанія "Арсенал" зареєстрована в Москві в будівлі "Парк перемоги", де також зареєстрована компанія "Русал". Власницею "Арсеналу" є Наталія Калгашкіна, яка раніше очолювала ТОВ "Інвестиції та управління", що належало компанії "Русал".

Дерипаска придбав літак Falcon 7X, який вміщує до 14 пасажирів. Після реєстрації в Росії літак отримав бортовий номер RA-09618 і його рейси збігаються з рухами олігарха.

"У ці дні там проходив Східний економічний форум, на якому був присутній мільярдер. А з 27 листопада до 1 грудня джет літав до Пекіна, де проходило засідання Російсько-китайського комітету дружби. Участь Дерипаски в ньому також анонсувалася", - пише видання.

Літак був придбаний в казахстанського перевізника Irtysh-Air за майже $36 млн.

Раніше Дерипаска визнав, що "знищення України" було б "колосальною помилкою" і не бачить передумов для зміни режиму в Росії. Крім того, компанія "Русал" оголосила набір добровольців, які одразу ж після прийому на роботу підписують договір з Міноборони РФ і йдуть на війну проти України.