Омбудсмен пояснив, що не так із законом про мобілізацію

Оновлений законопроєкт про мобілізацію має норми, які суперечать Конституції України, заявив Дмитро Лубінець, уповноважений з прав людини. Він погоджується з удосконаленням питань, що стосуються мобілізації, але це має бути згідно з законом і міжнародними угодами про права людини. Лист зі зауваженнями до законопроєкту надіслано до профільних комітетів. Зокрема, Лубінець звернув увагу на проблемні формулювання про зняття з військового обліку, можливі обмеження прав громадян та реєстрування електронного кабінету призовників. Він вважає, що ці положення суперечать Конституції та іншим законам. Серед інших проблемних пунктів законопроєкту - перевірка військово-облікових документів громадян та обмеження права на звільнення від призову на військову службу певних категорій громадян.

Зауваження омбудсмена

Один із проблемних пунктів цього законопроєкту - порядок виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які знаходяться або виключені з військового обліку. Формулювання "зняти" та "виключити" з військового обліку на практиці стає проблемою, яка потребує вирішення.

Також цей законопроєкт передбачає можливість встановлення тимчасових обмежень на виїзд громадян з країни військовим командуванням. Однак це суперечить Конституції, яка забороняє використання ЗСУ та інших військових формувань для обмеження прав і свобод громадян. Крім того, пропозиція про реєстрацію електронного кабінету призовників також не відповідає закону і нормам щодо захисту персональних даних.

Порушення Конституції також відбувається через положення, які надають право представникам ТЦК та СП перевіряти документи громадян віком від 18 до 60 років та обмеження права на відкладення від військової служби певних категорій громадян під час мобілізації.

Крім цього, законопроєкт надсилання повісток до ТЦК через електронний кабінет призовника також посідає певне місце в списку проблемних пунктів.

Комітет з питань антикорупційної політики визнав цей законопроєкт таким, що містить корупційні ризики. Оновлену версію законопроєкту про мобілізацію схвалив Кабінет Міністрів України та передав до Верховної Ради з урахуванням коментарів і зауважень.