ОПЕК змінила довгостроковий прогноз попиту на нафту

Графік зміни прогнозу попиту на нафту
Графік зміни прогнозу попиту на нафту

ОПЕК підвищила свої прогнози щодо попиту на нафту в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Головні фактори, які спричинили зростання попиту, - це розвиток країн, зокрема Індії, Африки, Близького Сходу, а також сповільнений перехід до електромобілів і чистішого палива.

Організація країн-експортерів нафти, в своєму звіті World Oil Outlook на 2024 рік, передбачає зростання попиту на нафту впродовж тривалішого періоду, ніж інші прогнози від BP і Міжнародного енергетичного агентства, які очікують піку споживання нафти цього десятиліття.

"Майбутній попит на енергію росте у країнах, що активно розвиваються, внаслідок зростання населення, середнього класу і урбанізації", - заявив генеральний секретар ОПЕК Хайтам Аль Гайс під час презентації звіту в Бразилії.

ОПЕК прогнозує, що до 2045 року світовий попит на нафту сягне 118,9 млн барелів на добу, що на 2,9 млн барелів на добу більше, ніж очікувалося. У своєму звіті до 2050 року ОПЕК передбачає, що попит досягне 120,1 млн барелів на добу.

ОПЕК також підвищила свої прогнози щодо середньострокового попиту, оскільки економічний стан стає міцнішим, а центральні банки знижують процентні ставки.

Прогноз ОПЕК на 2028 рік передбачає споживання 111 млн барелів на добу, а на 2029 рік - 112,3 млн барелів на добу. Це вище прогнозу Міжнародного енергетичного агентства, яке очікує, що попит у 2029 році становитиме 105,6 млн барелів на добу.

ОПЕК оновила свої прогнози після того, як в 2020 році пандемія суттєво вплинула на попит на нафту. Вона почала знижувати прогнози, але пізніше вони були підвищені, оскільки попит відновився.

За прогнозами ОПЕК, до 2050 року на дорогах буде наявних 2,9 млрд автомобілів, що на 1,2 млрд більше, ніж у 2023 році. Транспортні засоби з ДВЗ будуть становити понад 70% світового автопарку, незважаючи на зростання електромобілів.

"Електромобілі зможуть отримати більшу частку ринку, але є ще багато перешкод, таких як електричні мережі, виробництво акумуляторів і доступ до корисних копалин", - йдеться у звіті.

ОПЕК та її союзники продовжують скорочувати видобуток, щоб підтримати ринок. Звіт також передбачає, що на 2050 рік частка ОПЕК+ на ринку нафти зросте до 52%, оскільки видобуток в США досягне піку до 2030 року.

Джерело: enkorr

Читайте також