Опитування показало, як змінилося ставлення чехів до українських біженців

Опитування біженці в Чехії
Опитування біженці в Чехії

За даними опитування, проведеного організацією STEM, ставлення чехів до українських біженців залишається стабільним. Дослідження показало, що більшість чехів (55%) погоджуються, щоб українці залишалися в Чехії, але більшість проти прийому нових людей. Цікаво, що кількість тих, хто категорично проти посвідки на українців, зменшилася з 22% до 16%.

За даними дослідження, більшість чехів (73%) вважають, що держава має полегшити доступ українців до ринку праці, але майже дві третини (61%) вважають, що держава має стежити, щоб до Чехії не прибуло нових біженців. Більшість чехів (59%) також думають, що держава має активно намагатися знизити кількість українських біженців у країні.

Директор STEM Яромир Мазак пояснила, що ставлення чехів до українських біженців залежить від того, наскільки біженці намагаються інтегруватися в чеське суспільство. Ті, хто показують бажання працювати та інтегруватися, зустрічають позитивне ставлення. Але є і ті, хто не намагається інтегруватися, і їх ставлення до них негативне.

Досягнутие українських біженців практично не вплинуло на особисту ситуацію більшості чехів (73%), але 17% відчули погіршення у своїй ситуації. Ті, хто має особистий досвід контактів з українцями, оцінюють своє ставлення до них як переважно позитивне (24%), невизначене (41%) або переважно негативне (17%). Є також частина опитаних (18%), які не мали досвіду контактів з українцями. Близько чверті людей (28%) повідомили про проблеми або конфлікти з українцями.

Читайте також