Опитування: скільки українців у Польщі не користувалися грошима, які заробили в Україні

Опитування: українці в Польщі без грошей
Опитування: українці в Польщі без грошей

Українці в Польщі мало користуються грошима з України

За дослідженням аналітичного центру Gremi Personal, 60% українців, які працюють у Польщі, не використовують гроші, зароблені в Україні, за останній рік. Замість цього, 27% мали власні заощадження, які витрачали, 10% користувалися грошима родини, а 3% мали віддалену роботу в Україні.

Дослідження було проведено на замовлення Нацбанку України і взяли в ньому участь 1315 українців, що влаштовувалися на роботу в Польщі протягом березня - травня цього року.

За результатами опитування, серед тих, хто використовував гроші з України, 40% змінили суму своїх витрат. З них 20% заявили, що це пов'язано з новою роботою в Польщі, 15% застосували гроші наготові і 8% втратили віддалену роботу в Україні або підтримку родичів.

Цікаво, що 38% українців вже мали роботу в Польщі, 18% шукали роботу, 9% були студентами або учнями, 3% мали віддалену роботу, 2% вели домашнє господарство, а 26% мали інший статус.

В агенції Gremi Personal звертають увагу на те, що 60% українців не використовують гроші з України. Це свідчить про те, що вони вже привикли до життя в Польщі і поки не планують повертатися до України.

За даними агенції, 43% українців у Польщі важко визначитися з планами на майбутнє, 19% планують залишитися у Польщі, 15% не планують повертатися найближчі 5 років, 13% планують повернутися протягом півроку і 10% планують повернутися протягом року.

"Ми вважаємо, що першочерговим завданням для України є розробка стратегії повернення тих 40% громадян, які досі витрачають свої гроші за межами країни. Ці люди, ймовірно, ще не встигли повністю асимілюватися у нових умовах і не мають довгострокових планів залишатися за кордоном. Таким чином, Україна має створити умови, які б навіть попри війну, стимулювали їх повернення, зокрема покращити економічні можливості, забезпечити належний рівень життя та запропонувати перспективи для розвитку, що в свою чергу сприятиме загальному зміцненню держави", - зазначає Євген Кіріченко, засновник агенції Gremi Personal.

Читайте також