Палаючі склади та зруйновані ангари: ЗСУ провели найсильнішу атаку на авіабази Росії за всю війну

Палаючі склади та зруйновані ангари: ЗСУ провели найсильнішу атаку на авіабази Росії
Палаючі склади та зруйновані ангари: ЗСУ провели найсильнішу атаку на авіабази Росії

Українські безпілотники здійснили удари по кількох військових аеродромах Росії, включаючи аеродром "Борисоглібськ" у Воронезькій області. Про це повідомляє Радіо Свобода, посилаючись на супутникові знімки Planet Labs від 14 серпня 2024 року.

На аеродромі "Борисоглібськ" було пошкоджено кілька ангарів у північно-західній частині летовища. Там розташована технічно-експлуатаційна частина, яка відповідає за ремонт та обслуговування літаків. На цьому аеродромі базуються літаки Су-25, Су-30, Су-34 та Су-35 ВПС РФ, повідомив авіаексперт Анатолій Храпчинський.

Представники СБУ підтвердили, що це найбільша атака на російські військові аеродроми за час війни. Крім аеродрому "Борисоглібськ", були завдані удари по летовищах у Воронежі, Курську та "Саваслейці".

На аеродромі "Саваслейка", що знаходиться за 650 км від кордону України, шанси бути пошкодженим мала зберегти спеціальне паливо для МіГ-31К. За даними супутникового сервісу NASA, була зафіксована потужна пожежа в районі зберігання паливних матеріалів.

На "Саваслейці" могло знаходитися спеціальне паливо Т-6 для надзвукових польотів на великій висоті, яке використовується лише для МіГ-31К. Зауважимо, що це паливо виробляється не на всіх нафтопереробних заводах. Експерти стверджують, що пошкодження запасів палива та паливної інфраструктури аеродрому може суттєво вплинути на можливість базування МіГ-31К. Це створює труднощі для противника, незважаючи на можливість переміщення літаків на інший аеродром.

Читайте також