Передача Україні далекобійних ракет ATACMS: у США "змінили тональність"

У Вашингтоні з кінця травня "змінили тональність" коментарів щодо можливої передачі Києву далекобійних ракет ATACMS.

Це питання зараз активно обговорюється, розповіла в інтерв'ю The Page посол України в США Оксана Маркарова.

"Якщо до цього всі відповіді звучали як "Just forget it", тоді ми вперше почули про те, що питання обговорюється", сказала Маркарова.

Вона наголосила, що переговори між Україною та США, що стосуються політично-військових питань, зазвичай є непублічними.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Але немає якихось непереборних червоних ліній, і є багато можливостей, про які ми спочатку чули "ні", а потім чули "так". Це не завжди тому, що була чітка позиція "ні" і вона змінилась на чітку позицію "так". Це тому, що для отримання кожної спроможності існує великий набір факторів. І політична готовність надавати допомогу важливий, та далеко не єдиний чинник", додала Маркарова.

За її словами, у питанні передачі озброєнь США розглядають одразу низку факторів. Серед них ‒ наявність, тренування та постачання, інтеграція з уже наявними в України системами озброєнь. А також наявність озброєння в достатній кількості та логістика.

ATACMS це ракети класу "земля-земля". Вони можуть завдавати ударів на відстань близько 300 кілометрів. Це приблизно в чотири рази більше, ніж ракети, які використовуються системами HIMARS.

Міністр оборони України Олексій Резніков поговорив із главою Пентагону Ллойдом Остіном. Обговорили поточну ситуацію на передовій і потреби української армії.

Вони обмінялися думками напередодні чергової зустрічі у форматі "Рамштайн".